Klimaatplannen moeten industrie helpen verduurzamen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het kabinet heeft een nieuw pakket maatregelen vastgesteld dat industriële bedrijven meer ruimte moet geven om te verduurzamen. Met gerichte investeringen en aanpassingen in bestaande regelingen wil minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) de industrie ondersteunen in de overgang naar een klimaatneutrale productie.

Minister Hermans benadrukt het belang van realistische maatregelen: ‘Om dit voor elkaar te krijgen richt ik me op het scheppen van de juiste randvoorwaarden en het wegnemen van de knelpunten.’

Lagere elektriciteitskosten

Om het speelveld voor Nederlandse industriële bedrijven gelijk te houden met het buitenland verlengt het kabinet de Indirecte Kosten Compensatie (IKC) met drie jaar. Hiermee worden de gestegen elektriciteitskosten gedeeltelijk gecompenseerd. Tegelijkertijd onderzoekt het kabinet aanvullende mogelijkheden om nettarieven voor de industrie te verlagen.

De industrie krijgt bovendien extra ruimte om te investeren in verduurzaming. De CO2-heffing wordt aangepast, waardoor bedrijven meer tijd krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen. Tegelijkertijd blijft klimaatneutraliteit in 2050 het hoofddoel. Daarom houdt het kabinet de mogelijkheid open om de CO2-heffing na 2032 te verlengen, terwijl het gesprek met het bedrijfsleven over alternatieven wordt geopend.

Investeringen in CO2-opslag en waterstof

Om industriële verduurzaming verder mogelijk te maken investeert het kabinet fors in CO2-opslag. Via het CCS-project Aramis moet ondergrondse opslag vanaf 2030 mogelijk worden. In 2026 volgt een definitieve investeringsbeslissing. Om financiële risico’s te beperken reserveert het kabinet 639 miljoen euro voor deelname van staatsdeelneming EBN in de infrastructuur en opslag.

Ook voor de inzet van waterstof zet het kabinet concrete stappen. Er wordt 2,1 miljard euro uitgetrokken om de productie van groene waterstof te stimuleren en 662 miljoen euro om het gebruik ervan binnen de industrie te bevorderen. Daarnaast wordt de raffinageroute voor groene waterstof aantrekkelijker gemaakt, onder meer door aanpassing van verplichtingen voor producenten.

Stroomnet sneller uitbreiden

Een betrouwbaar en toereikend stroomnet is essentieel voor de verduurzaming van de industrie. Daarom neemt het kabinet extra maatregelen om de uitbreiding van het hoogspanningsnet te versnellen. In samenwerking met netbeheerder TenneT wordt gewerkt aan kortere vergunningprocedures en meer regie bij de vijfentwintig meest urgente projecten. Daarmee moeten nieuwe aansluitingen voor industriële bedrijven sneller beschikbaar komen.

Nieuwe ronde SDE++

Om duurzame investeringen in de industrie verder te stimuleren wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) in 2026 opnieuw opengesteld. Het beschikbare budget bedraagt acht miljard euro. Bedrijven kunnen hiermee projecten voor duurzame energieopwekking en CO2-reductie mede financieren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *