Kleine ondernemers vrezen toename onbetaalde facturen

De nood is hoog bij kleine ondernemers. Het aantal facturen dat waarschijnlijk nooit betaald wordt, is bij kleine bedrijven met vijf tot vijftig medewerkers sterk toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ging het in 2018 nog om een gemiddelde van twee procent van de facturen, gaat het nu om een alarmerende twaalf procent. 

Kleine ondernemers vrezen toename onbetaalde facturen

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse MKB Barometer, een onderzoek naar trends en ontwikkelingen binnen het mkb in opdracht van softwarebedrijf Exact.

Zorgelijke situatie in de bouwsector

Gemiddeld is het percentage achterstallige facturen in België en Nederland twaalf procent, waarvan het mkb denkt dat ze nooit betaald zullen worden. In totaal gaat het om zo’n 12,9 miljard euro omzet die het mkb niet kan innen. Daarnaast bestaat er een constant gat in de kasstroom van 2,2 miljard euro als gevolg van late betalingen. Met name in de bouwsector is de situatie zeer zorgelijk te noemen, aangezien men verwacht dat maar liefst twintig procent van de facturen niet betaald gaat worden. Ook in de sector zakelijke dienstverlening zijn de verwachtingen ontzettend slecht; waar zeventien procent van de facturen naar verwachting onbetaald blijven. De sectoren handel en productie staan er iets beter voor, met respectievelijk dertien en zeven procent aan facturen die naar verwachting nooit worden voldaan.

Invloed corona

‘De uitkomsten van de MKB Barometer laten zien welke verpletterende gevolgen corona heeft op de kleine ondernemer’, stelt Paul Ramakers, CEO van Exact. ‘Deze crisissituatie is al veel bedrijven fataal geworden, wat vermoedelijk de hoofdreden is van het hoge aantal achterstallige facturen dat waarschijnlijk nooit betaald wordt. Uit de cijfers blijkt bovendien dat accountants opvallend genoeg slechts in 61 procent van de gevallen realtime inzicht konden geven in openstaande facturen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *