Inschrijving Nationale Staalprijs 2024 geopend

De Nationale Staalprijs 2024 is geopend. Inzenden kan tot 1 mei via www.nationalestaalprijs.nl/#inschrijven

Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam won in 2022 in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen. Foto: Kees Hummel

De Nationale Staalprijs is de tweejaarlijkse prijs van Bouwen met Staal, bestemd voor voorbeeldige en inspirerende toepassingen van staal in gebouwen, civiele werken en onderdelen daarvan.

Deelname aan de editie 2024 kan met projecten, zowel nieuwbouw als renovatie, die in 2023 of 2022 zijn opgeleverd of in gebruik genomen.

De inzendingen nemen deel in een van de categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Tot deze vijfde categorie behoren onder meer stalen gevels en daken, atria, luifels, trappen, balkons en openbaar kunstbezit.

Hergebruiksprijs

Daarnaast kunnen inzendingen meedingen naar de Nationale Hergebruiksprijs Staal 2024. Deze categorie-overstijgende prijs (de opvolger van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal) is voor het project waarin de mogelijkheden van (toekomstig) hergebruik van stalen constructies en constructiedelen optimaal en op exemplarische wijze zijn benut.

Buitenland

Behalve projecten op Nederlands grondgebied kunnen ook projecten op vreemde bodem meedoen. Bij deze buitenlandse projecten dienen minimaal twee projectpartners de Nederlandse nationaliteit te bezitten.

Beoordeling

  • Cor van Dijken, Building for Good
  • Daphne Deckers, Victor Buyck
  • Egbert-Jan Rots, Rotsbouw
  • Jelle Roks, ABT
  • Josine Crone, journalist
  • Thijs Asselbergs, Thijs Asselbergs architectuurcentrale (voorzitter)
  • Silvia Pubben, Havenbedrijf Rotterdam
  • Kees Nieuwenhuizen, Bijlbouw
  • Marcel van Odenhoven, Staalbouwkundig Adviesburo van Odenhoven

De jury kan in elk van de vijf deelnamecategorieën een of meerdere projecten nomineren. De nominaties voor de Hergebruiksprijs worden geselecteerd uit alle inzendingen, los van de indeling in categorieën.

Bekendmaking

Bouwen met Staal maakt in juli/augustus de genomineerde projecten bekend. De prijswinnaars worden openbaar gemaakt tijdens de Staalbouwdag 2024, 15 oktober in het AFAS Theater in Leusden.
 
Alle deelnemende projecten worden gepubliceerd op www.nationalestaalprijs.nl en in de oktober-editie van het vakblad Bouwen met Staal.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *