Innovatieve rvs-oplossingen

Packo Surface Treatment grijpt Eurofinish 2017 aan om haar oppervlaktebehandelingen voor rvs te tonen. Voor een aantal problemen laat de specialist zijn innovatieve en kostenbesparende oplossingen zien.

Packo heeft zich onder meer toegelegd op amorfiseren. Dit levert anti-kleef oppervlakken in toepassingen met zetmeel en eiwit. De antikleef- laag is het metaal zelf en schilfert dus niet af. Daarnaast laat het bedrijf de oplossingen in chemisch ontzwarten zien. De groentenverwerkende industrie, de vleesverwerking, de aardappelverwerking, de cleanroom-uitrustingen en de semi-conductorindustrie willen al langer af van de zwartverkleuring ten gevolge van contact met rvs. Hiervoor heeft Packo het chemisch ontzwarten ontwikkeld. Het oppervlakte wordt in de diepte gereinigd, zodat het probleem van zwartafgifte tot het verleden behoort.

Hogere hardheid

Voor toepassingen waarbij rvs-onderdelen over elkaar wrijven, bestaat het risico op droogloop, koudlas en slijtage. De Belgische oppervlaktebehandelaar speelt hierop in met de E-Polidur-behandeling voor austenitisch rvs. Dit levert een hogere hardheid en slijtvastheid op. De onderdelen worden eveneens krasvrijer. De E-Polidur behandeling is van toepassing op onder meer afdichtingen, verpakkings- en afvulsystemen, stempels, tandwielen, mengers en pompen. Sommige toepassingen vragen juist weer om rvs met een coating, bijvoorbeeld galvanische deklagen, PVD, CVD of de klassieke verf- en lakcoatings. Telkens ontstaat hierbij het probleem van de onvolledige dekking en/of hechtingsproblemen. De precoat behandelingen die Packo ontwikkeld heeft, laten toe om een betere, volledige en dichte dekking te realiseren. De levensduur en e – ciëntie van coatings op rvs kan door deze voorbehandeling met factor 10 tot 1000 verbeteren, zo beweert de onderneming uit Diksmuide.

Micro-ondulatie

Voor toepassingen waar een minimale wrijvingsweerstand vereist is, brengt tot slot micro-ondulatie verbeteringen. Een verdubbeling van de verpakkingssnelheid op verpakkingslijnen is volgens Packo geen uitzondering. Micro-ondulatie is van toepassing op glijgoten, trilen bijvoorbeeld sorteerinstallaties. Alle nieuwe behandelingen bieden een hoge corrosieweerstand en zijn voor EHEDG- en FDA-compatibel.