Industriële ondernemers minder negatief

In november waren producenten in de industrie minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -5,6 in oktober naar -3,8 in november. Ondernemers waren vooral minder negatief over hun orderportefeuille.

Industriële ondernemers minder negatief
De producenten in de transportmiddelenindustrie waren voor de tweede maand op rij positief, na ruim anderhalf jaar negatief geweest te zijn.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Vanaf april 2020 hebben negatief gestemde ondernemers de overhand.

Producenten waren in november voor de zesde maand op rij minder negatief over de orderportefeuille. Ook waren ze minder somber over de verwachte bedrijvigheid. Over de voorraden gereed product waren de ondernemers iets minder positief.

Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. 

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.

In de transportmiddelenindustrie en in de aardolie- en chemische industrie was het vertrouwen het meest positief. De producenten in de transportmiddelenindustrie waren voor de tweede maand op rij positief, na ruim anderhalf jaar negatief geweest te zijn. De ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie waren het meest negatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *