Indonesië haalt exportverbod nikkel naar voren

De nikkelprijs maakt de afgelopen tijd een flinke groei door. Na de aankondiging van een exportverbod op onbewerkte ertsen vanuit Indonesië stegen de prijzen flink. Het verbod werd aangekondigd voor volgend jaar, maar is nu naar voren gehaald en per direct ingegaan.

Dat meldt het Financieel Dagblad. Na de aankondiging en het ingaan van het verbod op 28 oktober steeg de prijs voor nikkel echter niet verder. De prijs ging zelfs licht omlaag op de Londen Metal Exchange (LME). Indonesië wil het verbod invoeren zodat ze zelf de ertsen kan bewerken tot nikkel, wat hogere marges op moet leveren. Indonesië is een grote exporteur van nikkelerts, op de markt heerst nu de angst dat het lang op korte termijn niet voldoende smelterijen heeft om aan de vraag te voldoen, waardoor tekorten zouden ontstaan.

Deze angst voor tekorten zorgde er eerder voor dat nikkel op jaarbasis tot bijna zeventig procent duurder werd. Na de aankondiging op 28 oktober stegen de prijzen echter niet verder. Een ton nikkel koste die dag 16.668 dollar, ruim vijftig procent duurder dan begin dit jaar, maar wel goedkoper dan op 25 oktober, toen een ton nikkel 16.775 dollar koste.

Op de website van Vraag en Aanbod kunt u alle recente (LME-)prijzen inzien.