Grote partij nagemaakte NSK-lagers gevonden in Zuid-Afrika

Een zoekoperatie van de politie op initiatief van NSK leidde eind april 2022 tot de inbeslagname van duizenden nagemaakte lagers (98% industriële types) met een geschatte waarde van 292 duizend euro. Er lopen nu strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures tegen de daders, die binnenkort een dagvaarding ontvangen.

De afdeling Global Aftermarket van NSK blijft het merkimago van het bedrijf beschermen en werkt daarbij nauw samen met lokale autoriteiten over de hele wereld. Namaaklagers zetten eindgebruikers niet alleen op het verkeerde been door ze te doen geloven dat ze kwaliteitsproducten kopen tegen een lagere prijs, maar introduceren daarbij tevens het risico van voortijdig en mogelijk gevaarlijk falen.

Hogere kosten

Namaaklagers van lage kwaliteit zullen lang vóór hun verwachte levensduur falen, soms op catastrofale wijze, waardoor de veiligheid van dure kapitaalgoederen en mensen in gevaar komt. In bijna alle gevallen leidt het gebruik van namaaklagers tot hogere levenscycluskosten, om maar te zwijgen van de kosten die gepaard gaan met reputatieschade voor bedrijf en/of merk. De kwaliteit van het staal is vaak de bepalende factor, waarbij een verschil in levensduur van een factor 20 (tussen echt en namaak) niet ongebruikelijk is.

Kwetsbaar

Sommige lagergebruikers worden ook nog eens kwetsbaarder voor vervalsingen door een beroep te doen op onderaannemers voor de reparatie van bijvoorbeeld elektromotoren, pompen, tandwielkasten en ventilatoren. Tenzij onderaannemers vooraf worden gecheckt op hun kennis over de risico’s en of ze passende controles kunnen uitvoeren, is het mogelijk dat ze tijdens onderhoud of renovatie onopzettelijk namaaklagers aanschaffen en installeren.

Geautoriseerde distributeurs

In het belang van zelfbescherming tegen de gevaren van industriële namaaklagers, luidt het advies om altijd te kopen van geautoriseerde NSK distributeurs. NSK werkt enkel met distributeurs die niet alleen de kennis en ervaring hebben die nodig zijn om aan de voorgeschreven normen te voldoen, maar eveneens handelen in overeenstemming met het ethische en compliance beleid van NSK. Kort samengevat, alleen door te kopen bij erkende distributeurs krijgen klanten de door hen verwachte premium kwaliteit van NSK producten en diensten.

Alert

Er zijn natuurlijk meerdere zichtbare kenmerken waaraan klanten onmiskenbaar een vals lager kunnen herkennen. Afgezien van een prijs die te laag is om waar te zijn, moet je als lagergebruiker alert zijn op verpakkingen met het verkeerde logo, alsmede op markeringen, merkopdrukken, stickers, hologrammen, streepjescodes of fabriekscodes/datums. Controleer daarbij of het onderdeelnummer van het lager correct is. Een ander duidelijk kenmerk van een namaaklager is de slechte bewerkingskwaliteit.

App

Als extra bescherming kan de gratis WBA (World Bearings Association) app worden gedownload op www.stopfakebearings.com. NSK is een lid van de WBA en heeft geholpen bij de ontwikkeling van de app samen met andere mondiale lagerfabrikanten. Scan eenvoudig de barcode op de verpakking om de echtheid van de lagers vast te stellen. Als een NSK lager geen code heeft (nog niet alle producten hebben er een) en er is een vermoeden van namaak, neem dan onmiddellijk contact op met NSK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *