Geautomatiseerd laserlassen voor kleinere bedrijven

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Trumpf onthult op Blechexpo een nieuwe oplossing die plaatbewerkers moet helpen de sprong te maken naar geautomatiseerd laserlassen. Veel bedrijven in deze sector vertrouwen nog steeds op manueel lassen, wat zowel duur als tijdrovend is – vooral in hogeloonlanden zoals Duitsland. Het alternatief is geautomatiseerd laserlassen, maar de huidige systemen zijn vaak groot, duur en complex in het gebruik.

Geautomatiseerd laserlassen voor kleinere bedrijven
Foto: Trumpf

Trumpf wil nu in dit gat springen met de betaalbare TruLaser Weld 1000. ‘Voor het eerst kunnen ook kleinere bedrijven profiteren van de voordelen van geautomatiseerd laserlassen, zodat ze de productiviteit van hun productieprocessen kunnen verhogen en een echt concurrentievoordeel kunnen behalen’, aldus Martin Geiger, productmanager bij Trumpf. Het nieuwe systeem is bijzonder geschikt voor werkplaatsen die producten lassen zoals elektriciteitskasten, plaatstalen dozen en afdekkingen.

Eenvoudig te programmeren

De TruLaser Weld 1000 is snel en eenvoudig te programmeren. In tegenstelling tot de meeste in de handel verkrijgbare systemen hoeven de medewerkers geen dagenlange cursussen te volgen. In plaats daarvan kan alle benodigde informatie via e-learning worden verkregen. Het systeem bevat een robot waarvan de werking is gebaseerd op het concept van een collaboratieve robot, of cobot. Door zijn zesassige gelede arm kan hij zich echter veel sneller en preciezer bewegen dan een standaard cobot, wat resulteert in lasnaden van hogere kwaliteit en minder niet-productieve tijd. De operator leidt de robot handmatig over de te lassen naden op het onderdeel, waarbij hij op een knop drukt om de relevante waypoints te markeren. De software maakt vervolgens het lasprogramma. ‘Afhankelijk van het onderdeel is deze manier van programmeren – waarbij je de robot gewoon langs de naad leidt – een kwestie van minuten. Het is dus ook een goede keuze voor kleine series’, zegt Geiger. Dankzij de afmetingen van 5.200 x 2.200 x 2.800 millimeter past het systeem in de meeste productiefaciliteiten en kan het doorgaans in één dag worden geïnstalleerd en in bedrijf gesteld.

Geautomatiseerd laserlassen voor kleinere bedrijven
Foto: Trumpf

Verdubbel het werkgebied

Bij de TruLaser Weld 1000 is ook gelet op efficiëntie. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop de ontwikkelaars van Trumpf het werkgebied met een scheidingswand in twee delen hebben verdeeld. Terwijl de robot aan de ene kant van deze scheidingswand een onderdeel last, kan de operator aan de andere kant de machine in- en uitladen. Zodra het lasproces is voltooid, schakelt de robot langs een lineaire as automatisch naar de andere kant en begint te werken aan het volgende onderdeel. Dit bespaart tijd en verhoogt de productiviteit. Als de operator grotere onderdelen wil lassen, kan de scheidingswand automatisch omhoog worden gezet om een dubbel zo groot werkgebied te creëren. Om de veiligheid te maximaliseren, hebben de ontwikkelaars van Trumpf een wand achter de robot geïnstalleerd die ervoor zorgt dat er tijdens het lassen geen laserlicht kan ontsnappen. Zo blijven de werknemers veilig wanneer ze vlak naast de robot werken.

Trumpf heeft gekozen voor een drie kilowatt vaste-stoflaser als straalbron. Deze krachtige laserenergie dringt snel in de plaat waar en wanneer dat nodig is, waardoor het gemakkelijker wordt om dunnere platen tot vier millimeter zonder vervorming te lassen. In de meeste gevallen is er geen nabewerking nodig, zodat bedrijven tijd kunnen besparen en kosten kunnen besparen. Trumpf zal de nieuwe machine officieel lanceren op Blechexpo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *