FNV en werknemers TataSteelNL met politiek vergroeningsrapport naar Tweede Kamer

Samen met de FNV overhandigden tientallen medewerkers van Tata Steel IJmuiden een petitie voor behoud van Tata Steel IJmuiden en het plan over de vergroening van het staalbedrijf aan leden van de Tweede Kamer.

FNV en werknemers TataSteelNL met politiek vergroeningsrapport naar Tweede Kamer
Medewerkers van Tata Steel bieden de petitie aan (Foto: FNV Metaal)

Tijdens de manifestatie op het Plein voor de Tweede Kamer spraken meerdere Tweede Kamerleden, de directeur van Milieudefensie en de voorzitters van FNV en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel IJmuiden.

In de huidige plannen van Tata Steel om te vergroenen wordt gebruik gemaakt van het opslaan van de uitgestoten CO2 in de bodem van de Noordzee. In het plan van FNV staat dat de fabriek veel sneller de CO2-uitstoot en de omgevingsoverlast kan verminderen. Het huidige productieproces op kolen en grijze stroom kan binnen vijf jaar voor een groot deel worden vervangen door een productieproces op groene stroom, aardgas en later ook waterstof. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof.

Steun overheid

Voor de bouw van de nieuwe installaties schat FNV de kosten rond de 1,4 miljard euro. Omdat Tata Steel IJmuiden in de verkoop staat, gaat de vakbond er vanuit dat het moederbedrijf die investering niet zal willen maken. ‘En daarom is de steun van de overheid hard nodig. De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat ons betreft ook kunnen worden in gezet in echte, structurele CO2-vermindering zoals wij die in ons plan benoemen. Zeker als die ook het leefklimaat in de IJmond ten goede komt’, aldus Berghuis.

Petitie

FNV hield in april en mei een petitie voor het behoud van het staalbedrijf. Tijdens de manifestatie werd de petitie overhandigd, die door 14.895 mensen werd ondertekend.

Kamervragen

Minister Blok beantwoorde Kamervragen over de gemaakte afspraken met Tata Steel over CO2-reductie. De antwoorden zijn in een verslag terug te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.