Festo en Würth ontwikkelen AI-robotoplossing voor logistiek centrum

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Festo en Würth hebben de software GripperAI ontwikkeld om logistieke robots producten tot 20 kg te laten handlen. Würth heeft een miljoen montage- en bevestigingsmaterialen in zijn portfolio en test de AI in zijn innovatiecentrum.

Tags:
Foto: Würth

De hoofdlocatie van de Würth Group is gelegen in Künzelsau. Hier bevinden zich in het logistieke centrum verschillende eindverpakkingsstations waar medewerkers producten die worden aangevoerd op trays, gereed maken voor verzending. Die producten variëren van klein en licht producten tot zeer zwaar. En het handelen van deze zware onderdelen is zeer belastend voor medewerkers.

Daarom wil Würth de ‘GripperAI’-software testen. De afdeling Advanced Development Analytics and Control van Festo heeft twee jaar aan het project gewerkt: ‘We hebben in ons laboratorium de sorteerbanden van Würth nagebouwd om zo de verschillende mogelijkheden van de robot optimaal kunnen ontwikkelen. Het gaat dan om de selectie van objectafhankelijk grijpers, het pakken van willekeurige voorwerpen, het inpakken van verzenddozen en de handling van de dozen en trays’, zegt Jan Seyler, hoofd van Advanced Development Analytics and Control.

Met een geïntegreerde camera ‘kijkt’ de robot naar het type object, de vorm en het oppervlak. Op basis daarvan kiest hij het beste gereedschap. Hierbij heeft hij onder meer de keuze uit grijpers die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld en voorzien zijn van zuignappen uit het Festo portfolio. De oplossing kan vrijwel alles pakken wat hij voor zich krijgt – mits de grijper en robot hiervoor geschikt zijn.

‘Een voordeel van de Festo-oplossing is dat er geen les of training voor nodig is. Doe het gewoon, ga gewoon aan de slag. Het werkt ook met elke robot en vision systeem, waardoor we flexibel zijn in de keuze van partners’, zegt Roland Schneider, hoofd van de technische afdeling van Würth.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *