Eerste verdeelstation voor groene waterstof in Antwerpen

Bij CMB.TECH in de haven van Antwerpen realiseert Ekinetix het eerste geïntegreerde verdeelstation voor groene waterstof voor schepen, vrachtauto’s, bussen, waterstofauto’s, en een vulstation voor tube trailers voor distributie.

Eerste verdeelstation voor groene waterstof in Antwerpen
Foto: FME

Groene waterstof wordt geproduceerd met elektrolyse met gecertificeerd Belgische groene elektriciteit. De site bevat ook 350 kW super-snelladers voor batterij-elektrische voertuigen. Dit maakt het tot een energiehub voor zero-emissie transport.

Groene waterstof is een duurzame energiedrager die breed inzetbaar is. Echter zijn tank- en bunkerstations voor wegvoertuigen en schepen schaars. Het beperkte aanbod en de beperkte vraag houden elkaar in stand. Op deze strategische locatie wordt de vraag van verschillende toepassingen gebundeld. Dat verbetert de business case.

Dit project sluit aan bij de adviezen van het Internationaal Energieagentschap, IEA. In het rapport ‘The Future of Hydrogen’ wordt aangeraden om industriële havens de hubs, zenuwcentra, te maken voor de opschaling van schone waterstof.

Bekijk hier hoe het staat met de bouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *