Economische krimp eerste kwartaal naar boven bijgesteld

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2020 met 1,5 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. De tweede berekening van het bbp wordt ongeveer 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

Het bbp kromp in het eerste kwartaal van 2020 met 1,5 procent. (Foto: CBS)

Het groeicijfer is opwaarts bijgesteld. Bij de eerste berekening vn het Centraal Bureau voor de Statistiek, die is gepubliceerd op 15 mei, kwam de krimp uit op 1,7 procent. Ten opzichte van de eerste berekening zijn vooral de investeringen, waaronder de bouwinvesteringen en de investeringen in R&D naar boven bijgesteld. Ook de consumptie door huishoudens is iets opwaarts aangepast. Het handelssaldo is daarentegen neerwaarts bijgesteld. Het totaalbeeld is niet veranderd. De krimp van het bbp in het eerste kwartaal van 2020 is vooral toe te schrijven aan de gedaalde consumptie door huishoudens.

Totaalbeeld niet veranderd

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 0,2 procent. Volgens de eerste berekening was dat 0,5 procent. Het totaalbeeld is niet veranderd, de krimp jaar op jaar is vooral te wijten aan de lagere consumptie door huishoudens en aan de voorraadveranderingen.

Opwaarts

In vergelijking met de eerste berekening is de productie van de industrie over de hele linie opwaarts bijgesteld. Ook productie van de bouwnijverheid, de financiële instellingen, de zakelijke dienstverlening en overheid en onderwijs was hoger dan eerder berekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *