Economie groeit met 3,8 procent

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2021 met 3,8 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 14 augustus, kwam de groei uit op 3,1 procent. De tweede berekening van het bbp wordt ongeveer 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

Economie groeit met 3,8 procent

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 10,4 procent. Volgens de eerste berekening was dat 9,7 procent. De opwaartse bijstelling wordt veroorzaakt door nieuwe cijfers over de zorg, de financiële instellingen, het vervoer, de reisbranche en de horeca. Zo is productie van de ziekenhuizen sterker hersteld dan eerder geraamd en is er een opwaartse bijstelling bij de GGD’s voor vaccinaties en testen.

Het totaalbeeld is niet veranderd. Vooral de consumptie door huishoudens en het handelssaldo waren hoger dan in het tweede kwartaal van 2020. Ook de investeringen en de overheidsconsumptie hadden een positieve bijdrage aan de jaar-op-jaargroei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *