Het ministerie van Defensie gaat een nieuw investeringsfonds oprichten. Het SecFund (Security Fund), met een fondsvermogen van honderd miljoen euro, gaat vroege fase financieringen verstrekken aan Nederlandse start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven die voorzien in de innovatiebehoefte van Defensie. Het fonds investeert tot vijf miljoen euro per onderneming.
Innovatieve bedrijven in de defensiesector ervaren in vergelijking met bedrijven in ander sectoren vaker een drempel bij het verkrijgen van financiering, stelt de Europese Unie na onderzoek. ‘Het ophalen van risicokapitaal vormt een grote uitdaging. Niet alleen doordat de kapitaalbehoefte van deze bedrijven zeer groot is, maar ook doordat financiers terughoudend zijn met het investeren in de defensie-industrie.’ Het SecFund moet dit gat overbruggen.
Dual-Use in veiligheid en civiel
Het SecFund gaat zich richten op dual-use producten. Dit zijn producten die zowel civiel als in de veiligheidssector kunnen worden toegepast. Zoals technologie die installaties geluidsarm kan maken. Deze toepassingen zorgen enerzijds voor stille fabrieken en anderzijds voor drones met minder geluid. Een ander voorbeeld is LiFi: een nieuwe generatie datatransmissie, die sneller is dan WiFi en meer data per seconde kan overdragen. Of denk aan geavanceerde radiotechnologie.
Het SecFund is een samenwerking van de ministeries van Defensie en Economische Zaken en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Het is een fonds met landelijke dekking. De uitvoering wordt belegd bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in samenwerking met de andere ROM’s. De bovenregionale fondsmanager is BOM. De verwachting is dat het fonds in de loop van januari 2025 wordt opengesteld. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde ondernemingen zich melden.