Column Paul Verlinden: ‘Regel uitzondering voor monteurs en installateurs’

Foto van: Paul Verlinden
Geplaatst door Paul Verlinden

Voert u service of installatiewerkzaamheden uit over de grens? Dan bent u vast al eens de passage  op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegengekomen die gaat over de thuisquarantaine.

paul verlinden
Paul Verlinden

Iedereen die namelijk bijvoorbeeld in Duitsland of België is geweest, moet bij terugkeer naar Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan. Het is een dringend advies van de overheid. Maar sla je het in de wind, wat zijn dan de gevolgen als zou blijken dat er mensen besmet worden met corona?

Voor transporteurs van goederen was direct na het ingaan van de coronamaatregelen een uitzondering gemaakt, immers, goederentransport moest doorgang vinden. Inmiddels is het lijstje van uitzonderingen wat uitgedijd met studenten en grenswerkers. Voor één groep werd een uitzondering door de overheid even over het hoofd gezien. Dat is die van de bedrijven die met personeel de grens overgaan om service-, reparatie-  en installatiewerkzaamheden uit te voeren. Om deze aan het lijstje toegevoegd te krijgen, blijkt nog lastiger dan het lijkt.

Om maar direct een misverstand uit de weg te helpen: service/installateurmedewerkers vallen niet onder de definitie van grenswerkers. Achter de levendige grensoverschrijdende handel van bijvoorbeeld machines gaat een heel dienstenpakket van installatie, service en onderhoud schuil. Zonder een installateur kan de klant nog niets met zijn nieuwe machine. Logisch dat ondernemers met veel vragen zitten. Een thuisquarantaine van 10 dagen voor hun personeel na een klus van één of enkele dagen over de grens is voor een mkb’er geen haalbare kaart. Koninklijke Metaalunie is al een tijdje samen met de werkgeverskoepel VNO-NCW en MKB-Nederland bezig de overheid te overtuigen dat ook voor deze groep een uitzondering moet worden gemaakt. Het wordt tijd dat hier heel snel werk van wordt gemaakt.

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *