Brexit-deal: waar op te letten?

Het heeft lang geduurd, maar nog net voor het nieuwe jaar zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een handelakkoord gekomen. Uiteraard heeft dat een hoop gevolgen, ook voor ondernemers. MKB-Nederland en VNO-NCW maakten een lijst met aandachtspunten.

Brexit-deal: waar op te letten?

Hieronder alle punten op een rijtje:

 • Gelijk speelveld
  In het handelsakkoord lijken er stevige afspraken gemaakt over het behouden van het gelijke speelveld (Level Playing Field). Er zijn gedetailleerde teksten vastgelegd over staatssteun, belastingen en subsidies.
 • Geen import- en exporttarieven
  Er komen geen import- en exporttarieven op Britse en Europese producten. Wel moeten producten een oorsprongsverklaring kunnen overleggen. Hierover zijn specifieke afspraken gemaakt in het akkoord.
 • Toename douaneformaliteiten
  Deal of no-deal: het was al enige tijd duidelijk dat er vanaf 1 januari grenscontroles komen tussen de EU en het VK. Dit brengt voor ondernemers extra kosten met zich mee en zorgt voor een aanzienlijke toename in administratieve lasten. Verder komen er strengere cabotageregels voor vrachtvervoer. Voor ondernemers is het belangrijk dat er voldoende capaciteit is om de procedures zo goed mogelijk te laten lopen. Ook de status van de authorised economic operators (AEO), partijen die bij het voldoen aan bepaalde eisen lichtere controles kunnen genieten, zou breder moeten zijn dan alleen het huidige overeengekomen punt van ‘productveiligheid’.
 • Meer certificaten nodig
  Vanaf 1 januari komt er wederzijdse productcertificering voor producten die de grens over gaan tussen de EU en het VK. Dit betekent dat er aanzienlijk meer certificaten nodig zijn om export mogelijk te maken. Daarnaast wordt de certificering van industriële producten niet meer over en weer erkend.
 • BTW- regeling onduidelijk
  Vanaf 1 januari valt het VK buiten de BTW-unie. Dit betekent dat de mogelijkheid voor ondernemers om de BTW makkelijk terug te vragen, komt te vervallen. Op dit moment is het voor veel ondernemers nog onduidelijk wat zij moeten doen om ook in de toekomst hun BTW terug te kunnen vragen.
 • Brexit Adjustment Reserve
  Het Brexit Adjustment Reserve (BAR) is een gezamenlijke pot van de EU, bedoeld om de economische en sociale gevolgen van Brexit op te vangen voor de zwaarst getroffen sectoren. Op dit moment is het nog onduidelijk welke partij (bv. ondernemers of brancheorganisaties) zich waar kan melden om aanspraak te kunnen maken op eventuele financiering.
 • Clausules kunnen handel beperken
  In het handelsakkoord zijn enkele clausules opgenomen die toekomstige beperkingen in handel alsnog mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld het behouden van de mogelijkheid om de vrijstelling van de EU invoerrechten op geïmporteerde grondstoffen te combineren met VK-tariefpreferenties voor eindproducten die na bewerking in de EU de EU oorsprong hebben verkregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

 1. BTW problemen….????
  Met een EOIR-nummer en een Art. 23 vergunning zou dat toch geregeld moeten zijn. Wat zou ik nog meer moeten weten betreffende dit onderwerp?