Blog Rolf Elling: ‘Beweging in de maak’

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Ondanks dat veel maakbedrijven een lastig en ongewis jaar (2020) achter de rug hebben, merken we overall dat de Nederlandse maakindustrie wel weer in beweging is. Dit komt volgens mij omdat we met zijn allen een beetje gewend zijn aan de omstandigheden die door corona zijn gecreëerd.

Blog Rolf Elling
Rolf Elling

Bovendien mag ik wel stellen dat de ondernemers in de maakindustrie uiterst creatief en vindingrijk zijn. Een aantal beweegt zich momenteel als een vis in het water en boren nieuwe markten en mogelijkheden aan waarmee ze succesvol acteren. Dit geeft dan een lekkere boost aan de bedrijfsactiviteiten.

Ook spreken we veel ondernemers die ‘gewoon’ en zo goed als het kan doorproduceren en met een minieme ‘min’ 2020 zijn geëindigd. Maar er zijn ook bedrijven die meer hebben moeten laten. 30, 40 procent minder is geen uitzondering. Toch hebben de meeste wat financiële reserves opgebouwd en met de flexibele schil zijn ze in staat om de verliezen enigszins te beperken.

Wat bij veel bedrijven in een normale wereld wellicht in 2020 een omzetplusje zou zijn geworden, is het nu dus even iets minder. Maar toch, gezien de omstandigheden zijn ook deze ondernemers niet ontevreden.

En daar mogen we met zijn allen ook best trots op zijn. Gezien de fraaie Nevi PMI over januari belooft komende periode best wel een goede te gaan worden.

In ieder geval zijn de verwachtingen weer wat positiever. Dat blijkt ook uit de meest recente barometer van de Koninklijke Metaalunie. En deze berichten kunnen we met zijn allen goed gebruiken. Zeker nu.

Laten we er met zijn allen het beste maar van maken, letterlijk en figuurlijk. Dat dan weer wel.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *