Biddle sluit vertrouwenspact met FNV

De FNV heeft een zogeheten vertrouwenspact gesloten met Biddle. Daarmee krijgen de werknemers van de bouwer van ventilatiesystemen in het Friese Kootstertille de garantie dat het komende jaar niemand zijn baan kwijtraakt.

Biddle sluit vertrouwenspact met FNV
Foto: Biddle

Wilma Nieveen, bestuurder van FNV Metaal: ‘Dit is een prachtig resultaat, dat we samen met de werknemers hebben afgedwongen. De rechten van deze mensen zijn voor nu in ieder geval maximaal beschermd.’

De FNV, het CNV en Biddle hebben dit afgesproken:

  • De komende twaalf maanden geen enkel gedwongen ontslag (vanaf 22 september 2020).
  • Als het bedrijf zich hier niet aan houdt, treedt per direct een fatsoenlijk sociaal plan in werking met een looptijd van drie jaar. Ook als Biddle zich door de coronacrisis niet kan houden aan de afspraken.
  • Biddle informeert de vakbonden voortaan eerder over ingrijpende veranderingen in het bedrijf, zoals een reorganisatie.

Onder druk van stakingen

Het Britse moederbedrijf Carver Group wilde bij Biddle zeventien mensen ontslaan om, naar eigen zeggen, de coronacrisis te overleven. Daar zag het van af na aandringen van de vakbonden. Toch kregen de werknemers nog geen harde garanties dat iedereen zijn baan mocht houden. De FNV dreigde met stakingen, waarna het bedrijf uiteindelijk overstag ging.

Bedrijf moet vertrouwen nu herstellen

Volgens Nieveen zet Biddle hiermee een mooie eerste stap richting zijn mensen. ‘Maar het vertrouwen in hun werkgever is wel beschadigd. Die zal dit jaar alle zeilen moeten bijzetten om dat weer te herstellen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *