Bereken eenvoudig het gewicht van staal, aluminium en rvs

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Staal, aluminium en rvs zijn drie veelgebruikte constructiematerialen. Het gewicht is vaak doorslaggevend in veel toepassingen en wordt ook bij transport en hijswerktuigen grondig berekend. Ook voor de capaciteit van productiemachines is het handig om te weten wat het gewicht is van staal, rvs of aluminium.

Waarom het gewicht van staal, aluminium en rvs berekenen?

Het belang van het berekenen van het gewicht van staal, aluminium en rvs in de maakindustrie is enorm belangrijk bij het maken van offertes. Dit is immers de basis van elke calculatie in de maakindustrie. Maar ook bestelgewichten en het bepalen of een product op een bepaalde machine bewerkt kan worden. Denk verder aan verpakkingen en transport intern en extern. Ten slotte moet het gewicht van de eindproducten vaak in handleiding en vrachtbrief vermeld worden.

Soortelijk gewicht staal, aluminium en rvs

Een belangrijk onderdeel voor het berekenen van gewicht van staal, aluminium en rvs is het soortelijk gewicht. Simpel gezegd betekent dit het gewicht van een grondstof per kubieke meter.

  • Soortelijk gewicht staal: 7850 kg/m³
  • Soortelijk gewicht rvs: 7930 kg/m³
  • Soortelijk gewicht aluminium:  2750 kg/m³

Plaatberekening

Met onze calculator kunt u eenvoudig het plaat gewicht berekenen voor staal, aluminium en rvs. Onze calculator gebruikt de volgende formule.

Gewicht plaat = lengte in mm/1000 * breedte in mm/1000 * plaatdikte mm* soortelijk gewicht

Gewicht berekenen staal, aluminium en rvs