In de afgelopen twaalf maanden werd bijna tachtig procent van de bedrijven in Nederland en België slachtoffer van fraude. Niet alleen het aantal incidenten neemt toe, ook de financiële schade stijgt. Vooral interne fraude speelt een grote rol, zo blijkt uit het jaarlijkse fraudeonderzoek van Allianz Trade.

Voor het vierde jaar op rij onderzocht de kredietverzekeraar hoe bedrijven in de Lage Landen omgaan met fraude. Waar in 2023/2024 nog 69 procent van de bedrijven fraude meldde, is dat percentage het afgelopen jaar gestegen naar 78 procent. De gevolgen worden steeds ingrijpender: 46 procent van de respondenten noemt de impact ‘aanzienlijk tot groot’.
Interne fraude blijft hardnekkig probleem
Met name interne fraude blijkt een structureel probleem. In twee van de drie bedrijven werd het afgelopen jaar gefraudeerd door eigen medewerkers. Daarbij gaat het vaak om het ontvreemden van goederen, vervalsing van documenten of geld, of samenwerking met externe partijen.
Opvallend is de prominente rol van senior medewerkers. In 53 procent van de gevallen kwam de fraude van iemand met een lange staat van dienst. ‘Deze medewerkers kennen de systemen door en door, en genieten vaak veel vertrouwen. Dat geeft hen ruimte om misbruik te maken van hun positie’, aldus het onderzoek. De meeste incidenten doen zich voor op de afdeling Operations (40 procent), gevolgd door Inkoop, Commercie en Finance.
Externe fraude verschuift van facturen naar datadiefstal
Ook externe fraude komt veel voor: 55 procent van de bedrijven kreeg ermee te maken. De aard van deze fraude is aan het veranderen. Waar factuurfraude jarenlang op de eerste plaats stond, voert ‘fraude via externe partners’ nu de lijst aan. Diefstal of vernietiging van data staat op plaats twee, gevolgd door factuurfraude.
De daling van factuurfraude zou te maken kunnen hebben met de bredere invoering van onlinefacturatiesystemen. Toch blijft de schade door externe fraude aanzienlijk. In 44 procent van de gevallen liep het verlies op tot meer dan 100.000 euro.
Veiligheidsgevoel vaak misplaatst
Hoewel steeds meer bedrijven denken dat ze goed beschermd zijn, blijken hun aannames regelmatig onjuist. Zo geeft 57 procent aan over een fraudeverzekering te beschikken, 44 procent noemt een cyberverzekering en 56 procent een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Toch blijkt dat veel bedrijven ten onrechte denken dat ze hiermee volledig gedekt zijn tegen fraude.
Bijna de helft vertrouwt op een reguliere schadeverzekering voor bescherming tegen digitale fraude. Ten onrechte, aldus het rapport: ‘De schade door een spookfactuur die een fraudeur per e-mail verstuurt, valt bijvoorbeeld niet onder de cyberverzekering.’
Thuiswerken verhoogt risico
Ook het structurele thuiswerken blijkt het risico op fraude te vergroten. Waar in 2024 nog 55 procent van de bedrijven dit erkende, is dat aandeel nu gestegen tot 67 procent. Het aantal bedrijven dat daarop maatregelen heeft genomen, is toegenomen van 61 naar 69 procent.
Aangifte blijft uit
Ondanks de toenemende schade schakelen bedrijven zelden de politie in. Slechts 27 procent doet aangifte van fraude, een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. In plaats daarvan wenden bedrijven zich vaker tot verzekeraars of andere externe partijen voor hulp.