Basislabs voor Twentse maakindustrie

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

In Twente wordt er de komende tijd gewerkt aan de realisatie van veertien BasisLabs, dit zijn Fablabs waar ongeveer tien mensen tegelijkertijd kunnen werken met zaken als een 3D-printer of een laser cutter. Zo kan er gezamenlijk in kleine groepen aan projecten gewerkt worden.

Basislabs voor Twentse maakindustrie
Foto: Twente Board

Dat meldt Twente Board, die met een bijdrage de realisatie van de BasisLabs mede mogelijk maakte. Iniatiefnemer en aanjager van het project is cultuur- en ontwikkelingsinstelling Tetem. Iedere Twentse gemeente zal de beschikking krijgen over een BasisLab waar zowel het onderwijs als jonge en oude ondernemers aan de slag kunnen.

Wilja Jurg, directeur van Tetem: ‘Het is belangrijk om creativiteit bij kinderen en jongeren te stimuleren en ze in aanraking te brengen met nieuwe technologieën. In zo’n uitgebreid lab in je eigen dorp of stad ontwikkel je makkelijker een maker-mindset en belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Dit helpt om je staande te houden in een snel veranderende maatschappij. Ook kan je in het BasisLab je eigen interesses en talenten ontdekken, op grond waarvan je keuzes kunt maken voor een toekomstige studierichting.’

Jurg vervolgt: ‘Doel is mensen hun weg te laten vinden op het gebied van maakcultuur en technologie. En de mogelijkheid hiertoe te bieden aan iederéén: ongeacht achtergrond, opleidingsniveau of sociaaleconomische status.’

Maakplaatsen

Het begon allemaal in 2019 met de Maakplaatsen, ontwikkeld vanuit de Proeftuin Maakplaatsen-Generators, waarbij men aan de slag ging met het creëren van een sterk innovatief en technologisch platform waarin cultuur, onderwijs, bedrijfsleven en overheden intensief samenwerken.

Samen met de Maakplaatsen wil Tetem verder bouwen aan dit inmiddels gevestigde platform en een nieuwe stevige impuls geven aan de regio. Om dit te verwezenlijken heeft Tetem als opvolging van het huidige Maakplaatsen programma, het BasisLab ontwikkeld. De ambitie is om zodra de BasisLabs draaien ook de verbinding met het onderwijs te versterken, het BasisLab is immers een prachtige plek om met kleine groepen aan bepaalde projecten te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)