Autosector in China groeit weer

De Chinese industrie is weer aan het herstellen na de schok die het coronavirus achter liet. Vooral de autoproductie maakt een opvallend herstel door. In mei was hier een groei zichtbaar van 11,3 procent ten opzichte van het vorige jaar, waar dit nog een krimp van 4,4 procent was in april. In februari was er zelfs nog sprake van een absoluut dieptepunt met een krimp van 83 procent.

Foto: Jengtingchen/Wikipedia.

Dat blijkt uit de nieuwste China Focus van ABN AMRO. Naast de autoproductie is er ook een groei te zien in de autoverkopen van 7,2 procent in mei. Het herstel van de vraag naar auto’s wordt ondersteund door gerichte overheidsmaatregelen. Mogelijk speelt het feit dat consumenten terughoudend zijn in het reizen met het openbaar vervoer, en dus liever met een eigen auto rijden, ook mee.

Ook de groei van de industriële productie nam toe, met 4,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aangezien Hubei en hoofdstad Wuhan het epicentrum waren van de coronacrisis zoomt ABN AMRO hier extra op in. Inmiddels is de groei van de industriële productie hier ook weer positief, namelijk twee procent jaar op jaar, waar dit in april nog een krimp van 47 procent was.

Binnenlandse vraag herstelt

Het herstel van de coronacrisis schok wordt geleid vanuit de aanbodkant. De binnenlandse vraag loopt daarbij wat achter. Toch laat ook de vraag steeds meer herstel zien, gesteund door de versoepeling van het monetaire en begrotingsbeleid en een versnelling van de kredietgroei. De contractie op jaarbasis van de investeringen wordt met de maand minder diep (mei: -6,3% j-o-j versus -10,3% in april). Dat komt volledig op het conto van de publieke investeringen, als gevolg van het opvoeren van de uitgaven aan de infrastructuur door de centrale overheid en lagere overheden. De private investeringen zijn daarentegen nog zwak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *