Amerikaanse maakindustrie distantieert zich van Trump

De National Association of Manufacturers (NAM), vereniging voor de Amerikaanse maakindustrie, had goede banden met de republikeinen en groeide sterk in ledenaantal onder het bewind van Trump. Daarom is het ook opvallend dat juist zij nu het felst gekant zijn tegen Trump.

Amerikaanse maakindustrie distantieert zich van Trump
Na de bestorming van het Capitool door pro-Trumpbetogers distantieert de Amerikaanse maakindustrie zich van president Trump.

Pro-Trumpbetogers wisten op 6 januari het Capitool binnen te dringen waar leden van het Congres bijeen waren gekomen om formeel de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen. Trump werd van alle kanten aangespoord om de betogers op te roepen naar huis te gaan, maar liet lang op zich wachten. De NAM neemt nu afstand van Trump en stelt dat hij uit zijn ambt gezet moet worden. Daarin gaan ze verder dan andere partijen, die voornamelijk oproepen tot een vreedzame overdracht van de macht, zoals de Amerikaanse kvk doet.

In een verklaring stellen zij het volgende: ‘De aftredende president heeft aangezet tot geweld in een poging om de macht te behouden, en elke gekozen leider die hem verdedigt, schendt hun eed aan de grondwet en verwerpt de democratie ten gunste van de anarchie. Iedereen die samenzweringstheorieën uitkraamt om campagnedollars te vergaren is medeplichtig. Vicepresident Pence, die uit het Capitool werd geëvacueerd, zou serieus moeten overwegen om samen met het kabinet een beroep te doen op het 25e amendement om de democratie te behouden.’

Met het 25e amendement kan Trump uit zijn functie gezet worden, waarna Mike Pence de zaken waarneemt tot aan de inauguratie van Joe Biden.

De NAM vervolgt: ‘Dit is niet de visie van Amerika waar fabrikanten in geloven en zo hard werken om te verdedigen. In heel Amerika helpen miljoenen fabrieksarbeiders vandaag de dag onze natie bij het bestrijden van de dodelijke pandemie die al honderdduizenden levens heeft gekost. We proberen een economie weer op te bouwen en levens te redden en weer op te bouwen. Maar dat alles maakt niet uit als onze leiders weigeren deze aanval op Amerika en onze democratie af te weren, omdat ons regeringsstelsel, dat aan de basis ligt van onze manier van leven, zal afbrokkelen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Goede en dappere reactie van de producenten in de Verenigde Staten. Ze laten weten waar ze voor staan. Dat zouden meer ondernemersorganisaties moeten doen.