Aluminium duur, maar (nog) niet te overtreffen

Van Halteren Special Products uit Zwolle maakt de airco-unit voor het militaire pantserwielvoertuig Boxer MRAV. Deze unit bestaat uit onderdelen van aluminium en dat is nogal duur. Daarom zocht het bedrijf naar een alternatief.

Voor militaire toepassingen is de demping van elektromagnetische straling van groot belang. Jasper Bouwmeester van het lectoraat Kunststoftechnologie van de Hogeschool Windesheim verrichtte onderzoek naar de ‘shielding’ van koolstofcomposieten.  

Thermoplastische composieten hebben een aantal voordelen ten opzichte van aluminium, zoals: lager gewicht, sterker, stijver en een grotere vormvrijheid. Maar voor militaire toepassingen is ook de mate van demping van de elektromagnetische straling van groot belang. Elektrische en elektronische componenten kunnen elektromagnetische golven uitstralen en die kunnen andere elektrische componenten beïnvloeden zodat ze bijvoorbeeld ruis op de communicatielijn veroorzaken.


Dit mag bij militaire toepassing niet gebeuren en daarom worden hoge eisen gesteld aan de zogenoemde elektromagnetische compatibiliteit (emc) van producten. De straling mag niet boven de limiet uitkomen en is dat wel zo, moet de straling worden gedempt door afscherming met een ‘stralingsdichte’ behuizing. Een stralingsdichte behuizing is een behuizing waarin alles geleidend met elkaar verbonden is.

Lees verder in de krant: ‘Wij hebben Van Halteren aanbevolen verder te kijken naar thermohardende composiet’