Afzetprijzen industrie flink gestegen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart gemiddeld 6,8 procent hoger dan in maart 2020. Een maand eerder waren de producten van de industrie 0,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie flink gestegen

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 55 euro. Dat is 77 procent meer dan een jaar eerder. In februari 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 51 euro, circa 1 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart 55,4 procent duurder dan in maart 2020. In februari lagen de prijzen 3,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 12,0 procent hoger dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 2,5 procent hoger dan in februari 2020.

In ongeveer tachtig procent van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met februari zijn de afzetprijzen van de industrie in maart met 2,0 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 2,1 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,9 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *