Afzetprijzen industrie blijven stijgen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni gemiddeld 12,6 procent hoger dan in juni 2020. Een maand eerder waren de producten van de industrie 13,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie blijven stijgen

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juni 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 61 euro, circa 69 procent meer dan een jaar eerder. In mei kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld 56 euro. Dat was ruim 88 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 51,7 procent duurder dan in juni 2020. In mei lagen de prijzen 75,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni 34,8 procent hoger dan een jaar eerder. In mei lagen de prijzen 36,8 procent hoger dan in mei 2020.

In bijna alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juni hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie blijven stijgen
Foto: CBS

Afzetprijzen industrie stijgen in juni

De afzetprijzen van de industrie zijn in juni ten opzichte van mei met 0,7 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,4 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,9 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *