Secuur met fiberlaser

Bij Theuws Metaal in Luyksgestel zijn de medewerkers van fabrikant Amada druk bezig met het in elkaar zetten van de Amada Ventis fiberlaser snijmachine van 4 kW. Het is de eerste van dit type machine die fabrikant Amada in de Benelux levert. Theuws wil met de aanschaf van de machine voor het snijden van plaatmateriaal klaar zijn voor de toekomst. Daarvoor werd overigens onlangs ook een Bauer Bohrmax Z60 coördinaten boormachine aangeschaft.

De geschiedenis van de Theuws Groep begint ruim veertig jaar geleden in 1977.

Amada is een van de grootste fabrikanten van machines en gereedschappen voor de plaatbewerkingsindustrie en behoort internationaal tot de toonaangevende bedrijven in de industrie. De Ventis is volgens de fabrikant een fiberlaser van een nieuwe generatie. De machine maakt het mogelijk vrijwel slakvrij roestvast staal en aluminium te snijden. Dat alles gebeurt met een hoge snelheid, waardoor het systeem van 4 kW kan concurreren met machines in hogere klassen. Door onder meer de hoge snijsnelheid en  het gereduceerde stroomverbruik zijn de exploitatiekosten van de Ventis volgens Amada aanzienlijk lager dan bij een systeem met een vermogen van 6 kW tot 8 kW. De technologie leverde Amada eerder al tijdens de EuroBlech de award op in de categorie snijtechniek.

Sneller en goedkoper

In januari van dit jaar kwamen Theuws en Amada met elkaar tot een akkoord over de aanschaf van de Ventis. ‘Eind maart is Amada bij ons begonnen met de opbouw van de machine’, vertelt Leo Theuws. ‘Binnen drie weken hopen we de eerste meters te gaan snijden.’ De keuze voor een de fiberlaser was voor de jonge directeur al snel een uitgemaakte zaak. Theuws zag de machine al in 2018 voor de eerste keer op een beurs. Hij bekeek wat demo’s van de machine en was overtuigd. ‘De fiberlaser is een nieuwe techniek die in opkomst is. We hebben ook nog gekeken naar een CO2-lasersnijmachine. Maar bij deze machines liggen de gebruikskosten een stuk hoger. Een CO2-lasersnijmachine is dus per snijgang veel duurder. Met deze fiberlaser zijn wij in staat complex en secuur werk voor onze klanten maken.’

fiberlaser snijmachine
De Amada Ventis fiberlaser snijmachine is net opgebouwd.

Net zoals voor andere bedrijven, is de huidige tijd voor Theuws Metaal niet makkelijk. Vooral omdat de automotive industrie, waar het bedrijf veel werk voor levert, vrijwel stilligt. Maar Theuws wil de vrijkomende tijd goed gaan besteden. ‘We gaan zorgen dat we goed opgeleid raken zodat we de nieuwe machines helemaal onder de knie krijgen. Als het werk weer aantrekt, dan hebben we de techniek er in ieder geval staan. We zijn als bedrijf dan helemaal klaar voor toekomst.’

Sinds 1977

De geschiedenis van de Theuws Groep begint ruim veertig jaar geleden in 1977. Jan en Marleen Theuws zetten in die tijd het bedrijf J. Theuws Plaatwerk en Constructie op. Het werk gebeurt dan nog achter het woonhuis. Op zo’n 95 vierkante meter maken zij vooral constructiewerk, zoals trappen, balkonhekken en stalen spanten. Vanwege de groei wordt een jaar later het eerste personeel aangenomen en verhuist het bedrijf naar een groter pand in Luyksgestel. Enkele jaren later wordt een nieuw pand gebouwd en het bedrijf groeit niet alleen in vierkante meters, maar ook in productie, medewerkers en het aantal klanten. Behoorlijk wat grote bedrijven uit de regio behoren dan inmiddels tot de vaste afnemers. In 1999 wordt Theuws Metaal opgericht en wordt gevestigd in Luyksgestel. Het bedrijf maakt daarna een behoorlijke groei door.

Drie takken

De Theuws Groep bestaat inmiddels uit de drie bedrijfstakken metaal, assemblage en polyester. Theuws Metaal in Luyksgestel maakt metaalproducties in kleine en grote seriematige producties en specialistisch maatwerk voor bijvoorbeeld cleanrooms. Theuws Assemblage is eveneens gevestigd in Luyksgestel en assembleert producten voor de volledige supply chain van de automotive sector. Theuws Polyester in Wieringerwerf tenslotte levert een breed scala aan polyester producten voor de automotive sector, nautische industrie, industrie en bouwnijverheid. In 2018 bekroonde DAF het werk van de Theuws Groep tot Supplier Performance Management (SPM) Leaders.

Onlangs kreeg Theuws nog een opdracht voor een aircargo behandelingssysteem, vloeren om luchtvrachtpallets makkelijk te kunnen verplaatsen. Het is een welkome opdracht voor Theuws waar vol enthousiasme aan wordt gewerkt.

Naast de Ventis schafte Theuws onlangs ook een Bauer Bohrmax Z60 coördinaten boormachine aan. Deze machine heeft een bereik van 6000 x 600 x 500 mm.

Werk naar binnen

Met de aanschaf van de Amada Ventis wil Theuws Metaal het snijden van plaatmateriaal naar binnen halen. De afgelopen jaren werd dit soort werk uitbesteed, simpelweg omdat er geen ruimte voor was. Met het naar binnen halen van dit werk kan het bedrijf vrijwel alle werkzaamheden in de plaatverwerking zelf uitvoeren. Daarvoor werd naast de Ventis ook een Bauer Bohrmax Z60 coördinaten boormachine gekocht. ‘Deze machine is eind maart geleverd en vanaf april konden we ermee aan de gang. We kunnen dan frezen, tappen, boren en vloeiboren. De machine is voorzien van tien hydraulische klemmen en heeft een bereik van 6000 x 600 x 500 mm zodat we voldoende plaats hebben voor grote werkstukken.’

Het naar binnen halen van het werk was voor Theuws een bewuste keuze om te komen tot betere prijzen en levertijden voor de klanten en een grotere efficiëntie. ‘We hebben zeven kantbanken staan, maar voor het laseren van plaatwerk waren we altijd afhankelijk van derden, die overigens altijd voortreffelijk werk hebben geleverd. Maar soms was onze kostprijs wat hoog en logistiek was het soms een enorme uitdaging om alles op tijd in huis te krijgen. Dat was vaak een heel jaar rond niet erg efficiënt. We zullen nog wel werk moeten uitbesteden, bijvoorbeeld groot laserwerk, buislaserwerk freeswerk en de oppervlaktebehandeling, maar we zijn straks een meer complete toeleverancier. Het is belangrijk dat je als bedrijf je klant een compleet pakket kan aanbieden en de klant volledig kan ontzorgen. Op deze manier zijn we zelf verantwoordelijk voor onze eindproducten. Zo zijn we helemaal klaar voor de toekomst en kunnen we met onze efficiënte automatisering de concurrentie aangaan.’