Minimale gat tot afstand

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De minimale gatafstand is van belang voor het behouden van de integriteit van het boren en het borende materiaal. Als de minimale gatafstand niet wordt gehanteerd, kan dit leiden tot slijtage en/of beschadiging van het boorgereedschap of het te boren materiaal. Bijvoorbeeld als het borende gereedschap te dicht bij het te boren materiaal komt, kan dit leiden tot overbelasting en breuk van het gereedschap. Aan de andere kant, als het borende gereedschap te ver van het te boren materiaal is, kan dit leiden tot een onnauwkeurig of onvoldoende geboord gat.

Voorkom vervorming

De minimale afstand berekenen is ook van belang voor de sterkte en vervorming van het te boren materiaal. Als de minimale gatafstand niet wordt gehanteerd, kan dit leiden tot vervorming van het materiaal, wat kan leiden tot een afname van de sterkte van het materiaal. Dit kan van belang zijn bij het ontwerpen van constructies of machines waarbij de sterkte van het materiaal van cruciaal belang is.

Hoe bereken je de minimale gatafstand?

Het is dus erg belangrijk om rekening te houden met de minimale gatafstand. Zo voorkomt u dat het borende gereedschap en/of het te boren materiaal beschadigd raken, en om de sterkte en vervorming van het te boren materiaal te beheersen. De minimale gatafstand is als volgt te berekenen.

Ronde gaten

Ymin = Ri + 2s

Robgaten / sleufgaten

l ≤ 25 mm: Ymin = Ri + 3s

l > 25 en l ≤ 50 mm: Ymin = Ri + 4s

l > 50 mm: Ymin = Ri + 5s

Voor vierkante gaten

l ≤ 25 mm: Ymin = Ri + 3s

l > 25 en l ≤ 50 mm: Ymin = Ri + 3,5s

l > 50 mm: Ymin = Ri + 4s


Ymin = Minimale afstand tot onderkant gat (mm)

Ri = Inwendige radius (mm) of breedte in het geval van vierkante / rechthoekige gaten

s = Plaatdikte (mm)

l = Gatlengte (mm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *