Lassen, snijden en verspanen: Drie-eenheid in de maakindustrie

Lassen, snijden & verspanen is de drie-eenheid in de maakindustrie. Zonder deze technieken geen maak. Er is veel te doen rondom deze technieken. Zo hebben we dit jaar in november het jaarlijkse BIL/NIL lassymposium, dit jaar in Antwerpen. En op 21 mei kijkt het Mikrocentrum met de bijeenkomst Verspanen2020 een flink eind vooruit in de verspaning.

Wij houden de scope wat korter en hebben verspaningsspecialist pur sang Franc Coenen gevraagd een overzicht te geven van de huidige stand van zaken in de verspaning. Hij stelt dat verspanende bewerkingen een uitgebalanceerd proces vergen. Het gaat niet alleen om de machine: gereedschap, koelstrategie en CAM-programma moeten in balans zijn. En ook al past het niet helemaal binnen dit thema, hij praat ons ook bij over 3D metaalprinten. Ook omdat er een trend is naar de integratie van additieve productie (3D-printen) in een verspanende machine zoals DMG Mori, Mazak en Matsuura dat lijken te gaan doen.

Ook geven we een kijkje in de nieuwe verspaningsgereedschappen, die Seco afgelopen maart in een roadshow door Nederland presenteerde. Ook introduceert zich in het Dossier Lassen, snijden & verspanen het nieuwe Nederlandse verspaningsbedrijf MetalJob.

Lassen

Op lasgebied melden we de oprichting van een Smart Welding Factory door het NIL, Aebi Schmidt Nederland, Gems en het LAC. Opzienbarend nieuws komt van het eenmansbedrijf Rouweler Las- en Machinetechniek die in is staat is gebleken de CE-markering NEN-EN 1090-1 en de NEN-EN-ISO 3834-2 in zowel staal, aluminium als roestvaststaal te behalen. Het bedrijf is naar alle waarschijnlijkheid de enige eenmanszaak van Nederland die zo hoog gecertificeerd is.

Snijden

Door de introductie van het lasersnijden hebben de productiebedrijven de doorlooptijd fors weten te reduceren, maar de processen rond de machine zijn amper veranderd. Daar ligt volgens Eberhard Wahl, product manager flexibele plaatwerkproductie bij Trumpf de komend tijd de uitdaging. En ook het potentieel. Verderop in deze krant vertelt hij dat hoe sneller de machine, des te meer moet je de andere zaken aanpakken om de productiviteit te verhogen. Het in een allesomvattend digitaal netwerk opnemen van de machines, het idee achter smart industry, is daar een goede aanzet voor. Daarom heeft Trumpf een app ontwikkeld om met een tablet de machinebesturing van de lasersnijmachine gedeeltelijk over te nemen, binnen een beperkte afstand van de machine .

Dit en nog meer kunt u lezen in het Dossier Lassen, snijden & verspanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *