Compleet en goed in maatwerk

Drie jaar geleden had hij het nooit gedacht, maar nu zit Roel Jansen toch in het familiebedrijf van zijn vader en oom. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van Jansen Metal Products uit Winterswijk. Eind 2019 vertrok hij bij Kaak, specialist in bakkerijtechniek, toen hij een deel van bedrijfsactiviteiten waarvoor hij verantwoordelijk was, kon meenemen naar het familiebedrijf. Twee maanden later brak de pandemie uit.

Compleet en goed in maatwerk
Roel Jansen van Jansen Metal Products. (Foto: Kasper Weigand)

Jansen Metal Products is eigenlijk een samenvoeging van verschillende bedrijven. ‘Gebroeders Jansen Agrarische Techniek was het bedrijf van mijn vader en oom. In 2009 namen zij Funke Metal Products over, een bedrijf met een lange geschiedenis’, vertelt Jansen. Funke was goed in het maken van stalen stapelpallets, nog steeds een belangrijke tak van sport voor het bedrijf. ‘We zijn goed in maatwerk. We hebben tekenaars en een productieapparaat en kunnen snel een prototype maken.’ Voor een klant die zonnepanelen transporteert, maakte Jansen Metal Products stalen pallets waar precies het voor de klant ideale aantal zonnepanelen schuin achterover op passen. Je kunt er twee op elkaar zetten en een vrachtwagen maximaal mee beladen. Een andere klant handelt in tweedehands textielbewerkingsmachines. Als er ergens een weeffabriek wordt opgekocht komt er een x-aantal machines de opslag in. ‘Dan vraagt er dus iemand om een oplossing om machines van 4,5 ton te stapelen. Wij hebben een constructie bedacht die enorm sterk is en stapelbaar’, zegt Jansen.

Productiewerk

Een andere tak van sport, voortgekomen uit zowel de gebroeders Jansen als Funke, is het productiewerk voor derden. ‘We maken halffabricaten voor bedrijven hier in de regio. We hebben een complete metaalfabriek’, zegt Jansen. ‘Er wordt hier veel gelast, gezaagd, gewalst en gezet. En we hebben een afdeling verspaning.’

Compleet en goed in maatwerk
Stapelpallets staan klaar voor transport. (Foto: Kasper Weigand)

Transportlijn

Bij Kaak was Jansen verantwoordelijk voor de afdeling Multiparts, het snelle loket voor kleinere transport- en handlingprojecten. ‘Veelal industriële bakkerijen komen bij Kaak voor hele nieuwe productielijnen. Maar was er sprake van slechts een uitbreiding van een bestaande lijn met transportbanen, dan kwamen ze bij ons. We kregen het idee om ook sectoren buiten de bakkerij-industrie te gaan bedienen. De sectoren waar ook transportbanen nodig waren en je voordeel had van RVS en voedselveilige ontwerpen, wat bij Kaak natuurlijk standaard was’, legt Jansen uit. Hoewel de toenmalige directie het een goed idee vond niet helemaal afhankelijk te zijn van alleen de bakkerij-industrie, wilde enkele jaren later de directie zich juist verder specialiseren. Activiteiten buiten de sector werden stopgezet. ‘Dat betekende voor mijn businessunit dat we min of meer werden opgeheven en samengevoegd met de bestaande serviceafdeling.’ Samen met collega en compagnon Jochem Helmink, heeft Jansen Kaak een voorstel gedaan om vanuit het familiebedrijf in Winterswijk de wereld buiten de bakkerij-industrie te gaan bedienen. ‘Kaak vond het een goed voorstel. Eigenlijk werken we nog steeds samen, maar we hebben de markt opgedeeld. Zij doen de bakkerijwereld, wij alles erbuiten. In goede harmonie. En dat is de derde productgroep van Jansen Metal Products: transport en handlingsystemen, voorgekomen uit een afsplitsing van Kaak.’ Het bedrijf brengt de transportsystemen op de markt onder de naam iConvey.

Corona

‘Voor mijn vader is er een droom uitgekomen. Die had nooit verwacht dat ik hier in het bedrijf zou verdergaan’, weet Jansen. ‘Ikzelf ook niet. Als je me het drie jaar geleden had gevraagd dan had ik gedacht dat mijn toekomst bij Kaak lag, een prachtig bedrijf met hele interessante product-markt combinaties en daarnaast een hele fijne werkgever.’ Op 1 januari 2020 kwam Jansen officieel in dienst bij het familiebedrijf van zijn vader en oom. Met de meegenomen productgroep werd het bedrijf meteen twee keer zo groot. Twee maanden later sloeg plotseling de coronapandemie toe. ‘Dat was heel spannend. De eerste twee maanden waren heel goed, dat was super. Maar in maart brak corona uit, ging de telefoon niet meer en kwamen er geen mailtjes meer binnen’, herinnert Jansen zich. Dat was het moment dat hij zich realiseerde dat hij een veilige functie bij een goede werkgever had opgegeven om het familie bedrijf mede voort te zetten ‘Dan zal zodadelijk het bedrijf met de nieuwe generatie aan het roer het schip ten onder gaan’, was zijn angst.

Er wordt veel gelast, gezaagd, gewalst en gezet bij het bedrijf. (Foto: Kasper Weigand)

NOW

Gelukkig bleek het een kwestie van geduld voordat de markt weer aantrok. ‘We hebben de NOW-regeling wel nodig gehad. Vanaf september zag je dat het zich weer een beetje herstelde.’ Net voor de zomer van dit jaar zat het bedrijf weer op het oude niveau. Door die vertraging kan Jansen eigenlijk pas nu de nieuwe bedrijfstak goed opbouwen. ‘Het gaat boven verwachting goed. En dat is op basis van de bestaande klanten, en een beperkt aantal nieuwe klanten. Want op bezoek bij nieuwe klanten, dat kan eigenlijk pas net weer’, zegt Jansen. 

‘Het was dus vooral voortborduren op wat we hadden en heel goed je bestaande klanten bedienen. En dat is ook de verdienste van deze onderneming.’ Bij zijn vorige werkgevers was Jansen onderdeel van groot bedrijf met een sterk serviceapparaat, waar je te maken had met een vrij complexe planning van een hele grote projectorganisatie en daarnaast ook bepaalde tarieven moest hanteren. Nu staat hij aan het hoofd van een flexibel kleiner bedrijf met korte lijntjes. ‘We kunnen daardoor anders werken en een betere partner voor onze klanten zijn en dat zorgt voor groei.’ Een ander verschil met zijn vorige werkgever is dat Jansen daar alleen RVS kon verwerken vanwege hygiëne-eisen. ‘Staal konden we niet verwerken en daarmee laat je een groot deel van de markt liggen. Niet iedereen wil een RVS foodgrade reinigbare, hygiënische transportbaan. Als er alleen een doos wasmiddel overheen gaat dan is een transportbaan van een heel ander niveau goed genoeg’, legt Jansen uit. ‘Die mag dan gewoon van staal zijn met een mooie gekleurde coating. Een markt die wij vroeger lieten liggen, maar nu wel kunnen bedienen.’ De foodgrade RVS-transportbanen maakt het bedrijf overigens ook nog steeds. ‘We hebben nu gewoon meer mogelijkheden.’

Jansen Metal Products heeft nu 18 medewerkers, met 15 fte. Als zijn vader met pensioen gaat, zal Jansen samen met zijn neef Robin Jansen en met Jochem Helmink het bedrijf gaan leiden.