Bereken de plaatuitslag van zetwerk

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het belang van de plaatuitslag van zetwerk is nodig om de uitslagen te kunnen snijden. Is de uitslag verkeerd, kan het product niet gemaakt worden en kan het naar de schrootbak. Op de plek van de buiging, aan de binnenkant van de plaat, wordt het materiaal samengedrukt. Tegelijkertijd wordt de plaat aan de buitenzijde uitgerekt. Het materiaal rekt verder uit dan dat het ingedrukt kan worden, hierdoor trekt de neutrale lijn weg van het midden van de plaat naar de binnenzijde van de zetting. Waar precies deze lijn komt te liggen is bepalend voor de totale lengte van het profiel. Dit wordt ook wel de plaatuitslag genoemd.

Het belang van plaatuitslag bereken

Plaatuitslag is de verplaatsing van de neutrale lijn van een buigende plaat naar de binnenkant van de plaat als gevolg van het stuiken en rekken van het materiaal tijdens het buigen. De plaatuitslag is belangrijk om in acht te nemen bij het ontwerpen van constructies met buigende platen, omdat het de totale lengte van het profiel beïnvloedt en daarmee de benodigde hoeveelheid materiaal en de kosten van de constructie. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de minimale buigradius van de plaat, aangezien dit invloed heeft op de plaatuitslag en de sterkte van de constructie.

Plaatuitslag berekening

Een plaatuitslag is de uitbeelding van een profiel in het platte vlak. De maten dienen precies overeen te komen met het 3D-profiel. Door de plastische vervorming zijn deze maten in werkelijkheid niet precies hetzelfde. Daarom wordt aan de hand van formules de plaatuitslag berekend om op de juiste waardes uit te komen. Zo voldoet het profiel precies aan de gestelde eisen.

Met de onderstaande formule is het mogelijk om de plaatuitslag te berekenen.

(LA – Ri X – t) + (PI * ( (Ri X + 0,5 * t * k-factor)/(Ri X graden/360) ) )

Plaatdikte (t): 15 mm
Radius hoek X (Ri X): 20 (90°)
Radius hoek Y (Ri Y): 20 (90°)
Lengte A (LA): 161
Lengte B (LB): 1.000
Lengte C (LC): 161

plaatuitslag bereken

Reacties (1)

Reageren is niet toegestaan.