ABN AMRO: ‘Importheffingen vergroten kans op recessie’

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De nieuw aangekondigde importtarieven van Donald Trump zetten de wereldeconomie onder druk. ABN AMRO waarschuwt voor een aanzienlijk verhoogd recessierisico in de Verenigde Staten en een directe impact op de eurozone.

Foto: ChatGPT

Voor Nederland is vooral de combinatie van directe uitvoerschade, verstoorde wereldhandel en uitgestelde groeiprikkels relevant. De tarieven raken een open, exportgerichte economie als de onze harder dan gemiddeld. De Nederlandse maakindustrie doet er goed aan zich voor te bereiden op een periode van lagere vraag, hogere onzekerheid en mogelijk gewijzigde concurrentieverhoudingen, aldus ABN AMRO.

Ongeveer zes procent van de Nederlandse goederenuitvoer gaat naar de Verenigde Staten. Volgens ABN AMRO zullen de nieuwe tarieven, ondanks vrijstellingen voor farmaceutische producten, leiden tot een directe daling van deze export met 1,6 procent. Daarmee wordt naar schatting bijna vijf procent van het Nederlandse bbp geraakt. Maar belangrijker nog is het indirecte effect: de verzwakkende wereldeconomie. Als grote exportnatie is Nederland extra gevoelig voor groeivertraging in andere regio’s, vooral in Duitsland, onze belangrijkste handelspartner.

Europese industrie onder druk

De eurozone krijgt te maken met een gemiddelde invoerheffing van twintig procent, met uitschieters van 25 procent op auto’s en onderdelen. Op de korte termijn vertaalt zich dat in krimpende exportcijfers, met kwartaalgroei die rond de nul zal schommelen. ABN AMRO halveert de groeiraming voor 2025 voor de eurozone van 1,2 naar 0,6 procent. Voor 2026 wordt juist een herstel verwacht, dankzij fors hogere overheidsuitgaven, vooral in Duitsland (infrastructuur en defensie). Voor Nederland betekent dit dat de klap vroeg komt (in 2025), maar het herstel later (in 2026). De bank verlaagt de groeiraming voor volgend jaar naar 1,4 procent, en verhoogt die voor 2026 naar 1,3 procent.

Dumpinggevaar

De tarieven raken niet alle landen even hard. Aziatische landen krijgen te maken met heffingen van soms meer dan veertig procent. Daardoor kan de concurrentiepositie van Europese bedrijven op de Amerikaanse markt tijdelijk verbeteren. Tegelijkertijd is er een reëel risico op dumping: als Chinese bedrijven hun overschotten niet meer in de VS kwijt kunnen, kunnen ze zich richten op Europa. Voor Nederlandse producenten betekent dit mogelijk extra druk op prijzen en marges.

De EU heeft nog niet concreet gereageerd (op 9 april vindt een stemming plaats over tegenmaatregelen), maar landen als Duitsland en Frankrijk overwegen vergeldingsmaatregelen tegen Amerikaanse techbedrijven. Dat kan leiden tot verdere escalatie, wat opnieuw negatief uitpakt voor het handelsklimaat. ABN AMRO sluit overheidssteun voor bedrijven niet uit, mits de economische schade groot genoeg is en nieuwe afzetmarkten moeilijk te vinden zijn. Die steun zou kunnen lijken op de tijdelijke noodmaatregelen tijdens de coronapandemie.

Renteverlagingen op komst

De inflatoire impact van de tarieven in Europa blijft volgens ABN AMRO beperkt. Hoewel geïmporteerde goederen uit de VS duurder worden, is hun aandeel in de totale consumptie relatief klein. De ECB zal mogelijk sneller en verder de rente verlagen dan financiële markten nu voorzien. Voor de industrie kan dat op termijn enige verlichting bieden via lagere financieringslasten.

De impact van de nieuwe Amerikaanse importheffingen is veelzijdig en langdurig. Voor Nederlandse (maak)bedrijven betekent dit dat 2025 een moeilijk jaar wordt, met lagere vraag uit het buitenland, toegenomen onzekerheid en mogelijk extra prijsdruk. Tegelijk ligt er in 2026 uitzicht op herstel, gedreven door fiscale stimulering in Europa. In de tussentijd is het raadzaam om scenario’s voor alternatieve afzetmarkten en veranderende handelsroutes in kaart te brengen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *