Herstructurering Thyssenkrupp Steel kost 1600 banen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Thyssenkrupp Steel en vakbond IG Metall hebben een akkoord bereikt over een ingrijpend herstructureringsplan dat de toekomst van Duitslands grootste staalproducent moet veiligstellen. Onder de noemer ‘Steel Realignment’ is afgesproken om de productiecapaciteit terug te brengen, duizenden banen te schrappen en de organisatie efficiënter in te richten. Beide partijen spreken af gedwongen ontslagen te voorkomen.

Foto: Thyssenkrupp Steel

Centraal in het akkoord staat een aangepaste productiestructuur. Het doel is om de jaarlijkse verscheping terug te brengen naar 8,7 tot 9 miljoen ton. Hoogoven 9 wordt aan het begin van het nieuwe boekjaar stilgelegd, gevolgd door hoogoven 8 zodra de nieuwe directe reductie-installatie operationeel is. Ook warmbandwalserij 3 in Bochum sluit begin 2026 de deuren. De fabriek voor elektrisch staal aan de Castroper Strasse gaat eerder dan gepland dicht, uiterlijk eind 2027/2028.

De vestiging in Eichen blijft vooralsnog behouden. Voor de locatie Siegerland worden optimalisaties onderzocht om sluiting te voorkomen. Daarnaast zijn investeringen afgesproken in onder meer een continue gietlijn voor de aanvoer van smallere slabs naar de vestiging in Hohenlimburg. Ook worden de locaties voor elektrisch staal gemoderniseerd.

Deze wijzigingen gaan gepaard met een banenverlies van ongeveer 1.600 medewerkers, verspreid over meerdere jaren. De afbouw moet uiterlijk eind boekjaar 2028/2029 zijn voltooid.

Naast de productieve wijzigingen zijn ook efficiencymaatregelen overeengekomen die moeten leiden tot een slankere organisatie. Deze ingrepen treffen naar verwachting zo’n 3.700 medewerkers. De uitvoering moet rond zijn aan het einde van het boekjaar 2027/2028.

Efficiëntieslag én uitbesteding

Thyssenkrupp Steel gaat ook kijken naar mogelijkheden om activiteiten elders onder te brengen of uit te besteden, het zogenoemde ‘make-or-buy’-principe. Dit onderdeel van het akkoord kan leiden tot een overheveling van maximaal vierduizend banen naar externe partijen of dochterbedrijven, vóór eind boekjaar 2029/2030.

De reeds afgeronde verkoop van de Spaanse vestiging Thyssenkrupp Galmed en de Indiase dochter van Thyssenkrupp Electrical Steel vielen buiten deze onderhandelingen. Die verkopen betroffen ongeveer vijfhonderd werknemers. Daarnaast vervalt het personeelsaandeel van circa 1.500 medewerkers na de uitstap uit HKM.

Minder uren, minder extra’s

De herstructurering omvat ook forse besparingen op personeelskosten. In het akkoord is vastgelegd dat diverse toeslagen en extra uitkeringen worden geschrapt of verlaagd. Zo vervallen onder meer de extra collectieve vergoedingen voor werkzekerheid en vakantiegeld, en wordt de ‘kerstbonus’ verlaagd. De werkweek voor cao-medewerkers wordt tijdelijk teruggebracht van 34 naar 32,5 uur, inclusief een opschorting van vrijwillige meeruren.

Voor niet-cao-personeel daalt de werkweek van 41 naar 39 uur. Zes vrije dagen komen te vervallen, met een terugkoopoptie. Ook de jubileumuitkeringen worden beperkt en de beschikbaarheidstoeslag gehalveerd.

Marie Jaroni, hoofd Sales en Transformatie bij Thyssenkrupp Steel, spreekt van ‘een belangrijke mijlpaal’: ‘We schalen overcapaciteit af, verbeteren de efficiëntie en bereiken zo een concurrerend kostenniveau.’ Volgens personeelsdirecteur Dirk Schulte biedt het akkoord ‘duidelijkheid en transparantie’ voor alle betrokkenen: ‘De onderhandelingen vroegen om grote concessies van beide kanten. Op basis van dit fundament kunnen we nu snel doorpakken.’

Het definitieve akkoord moet nog worden goedgekeurd door de leden van IG Metall en is mede afhankelijk van afspraken over de toekomstige financiering. De verwachting is dat alle documenten uiterlijk eind september worden afgerond. De looptijd van de nieuwe cao geldt tot 30 september 2030.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *