1 op 10 industriële bedrijven gebruikt AI

In 2019 gebruikte 45 procent van de grote bedrijven (meer dan 500 werkzame personen) een of meer Artificial Intelligence-technologieën. Gemiddeld maakte twaalf procent van de Nederlandse bedrijven gebruik van bijvoorbeeld spraakherkenning, machine learning en patroon- of gezichtsherkenning. Dit meldt het CBS in de publicatie ICT, kennis en economie 2021.

1 op 10 industriële bedrijven gebruikt AI

De cijfers over het gebruik van Artificial Intelligence-technologieën door bedrijven zijn afkomstig uit een enquête onder bedrijven met tien of meer werkzame personen. Niet alle bedrijfstakken behoren tot de onderzoekspopulatie; onder andere landbouwbedrijven zijn niet ondervraagd.

In de industrie zette twaalf procent van de bedrijven in 2019 één of meer AI-technologieën in. In de bouw en transport, maakten bedrijven beperkt gebruik van deze technologieën (5 en 8%).

Het gebruik van AI neemt evenredig toe met de bedrijfsgrootte. Kleine bedrijven, met tien tot twintig werkzame personen, gebruikten het minst AI-technologie (8%).

Machine learning meest gebruikte AI-technologie

Machine learning voor data-analyse is de meeste gebruikte vorm van AI-technologie: zes procent van de bedrijven paste deze technologie toe in 2019. Dit zijn technologieën waarbij data-analyse wordt uitgevoerd door het gebruik van zelflerende algoritmes.

Bijna een kwart van de grote bedrijven (500 of meer werkzame personen) zette deze vorm van AI in, tegen vier procent van de kleine bedrijven (10-20 werkzame personen). Patroon- of gezichtsherkenning (beelden identificeren) en robot-ondersteunde procesautomatisering (menselijke handelingen nabootsen, zoals in een geautomatiseerd orderverzamelingssysteem) werd door vier procent van de bedrijven toegepast.

Robot-ondersteunende procesautomatisering meeste gebruikt in industrie

In de industrie zette acht procent van de bedrijven robot-ondersteunende procesautomatisering in. Het was daarmee de meest gebruikte vorm van AI onder industriële bedrijven. In de gezondheidszorg werd spraakherkenning het vaakst gebruikt (6%). In alle andere bedrijfstakken was machine learning het meest gebruikte type AI-technologie in 2019.

Bedrijven in ICT-gerelateerde bedrijfstakken gebruikten relatief vaak meerdere AI-technologieën. Twaalf procent van de bedrijven in de informatie en communicatie en elf procent van de bedrijven in de ICT-sector pasten vier of meer AI-technologieën toe, tegen twee procent voor alle bedrijven met tien of meer werkzame personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *