Zero robot programmeren

Hoeven robots en met name cobots straks niet meer geprogrammeerd te worden? Als het aan een aantal partijen in het Fieldlab Flexible Manufacturing ligt niet. Bij de opening van Brainport Industries Campis (BIC) gaven ze alvast een voorproefje.

Robots verhogen de productiviteit in de machines. Maar ze moeten nog steeds geprogrammeerd worden, hoe gemakkelijk dat bij de nieuwe generatie cobots ook gaat. In het Fieldlab Flexible Manufacturing ontwikkelen Yaskawa, De Cromvoirtse, TNO en enkele andere partijen software die automatisch het pad voor de robot genereert, zodat zelfs het teachen achterwege kan blijven. De benodigde informatie komt uit het CAD-model van het product en het CAM-programma voor bijvoorbeeld de kantbank. Op basis hiervan genereert de software automatisch het robotpad en stuurt deze informatie naar de robotbesturing. Immers: in de geometrie van het product en de buigvolgorde zit de beweging van de robot al opgesloten. Dit noemen de initiatiefnemers van dit project zero programming. De werkvoorbereider die de productie plant doet vooraf een virtuele controle, waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale tweeling van de installatie en het product.

Sneller automatiseren

In de praktijk betekent dit dat nog kleinere aantallen producten geautomatiseerd kunnen worden bewerkt, zeker als de robot eveneens zelf grijpers kan wisselen. Vooral voor kantbanken is dit een goede oplossing. De enige beperking tot nog toe is dat het materiaal op een vaste plek bij de kantbank moet liggen. De robot moet weten waar hij start. Tijdens de opening van het BIC werd een demonstratie gegeven. De projectpartners in het Fieldlab Flexible Manufacturing willen het systeem de komende tijd demonstreren aan meerdere partijen uit de maakindustrie om de interesse verder te peilen. Daarna wil men een marktpartij zoeken de software kan door ontwikkelen en industrie klaar kan maken.