Wc-rol vervangen en koffie halen een stuk belangrijker dan zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie

De Europese Unie voert vanaf 25 mei 2018 de Algemene
Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Deze wet overal van toepassing, van overheidsinstanties tot kleine en middelgrote bedrijven. Houdt een bedrijf zich er niet aan, dan is een zeer hoge boete het gevolg. Maar uit onderzoek blijkt dat werknemers zich een stuk drukker maken om een wc-rol die niet vervangen is of een collega die geen koffie haalt.

Kantoormedewerkers worden vaker aangesproken op huishoudelijke taken, dan gedrag omtrent vertrouwelijke informatie. Slechts zes procent is het afgelopen jaar aangesproken op onzorgvuldige omgang met vertrouwelijke informatie, terwijl 40 procent weleens papieren documenten laat slingeren. Er was daarentegen wel commentaar op huishoudelijke taken en collegialiteit (21%), zoals het vervangen van de wc-rol en koffie halen voor collega’s. Deze resultaten blijken uit onderzoek van Fellowes, specialist in kantooroplossingen, onder meer dan 1.000 kantoormedewerkers.

Geen verantwoordelijkheidsgevoel

Uit het onderzoek blijkt dat niemand de verantwoordelijkheid neemt voor de handhaving van veilige omgang met vertrouwelijke documenten. Werknemers worden het vaakst aangesproken door de directie of leidinggevende (12%), of een directe collega (12%). De officemanager is verantwoordelijk voor vier procent van het commentaar. In de bouwsector, financiële dienstverlening en de zorg wordt kantoorpersoneel het vaakst op de vingers getikt. Bedrijven in de horeca, retail, zakelijke dienstverlening en overheid zijn het minst kritisch.

Simpele oplossingen

Andrea Cantong, marketingmanager bij Fellowes: ‘Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor de omgang met vertrouwelijke informatie. Met de naderende AVG wordt er veel gesproken over online beveiliging van vertrouwelijke informatie tegen hacks en cybercrime. Papieren documenten worden echter vaak vergeten, want men is zich er niet van bewust dat hier veel gevaar schuilt. Er zijn simpele oplossingen voor slimmere omgang met gevoelige documenten. Zo zou papier versnipperen een vaste gewoonte moeten zijn. Creëer bewustwording onder kantoorpersoneel en spreek hen aan op slordigheid. Anders loop je het risico slachtoffer te zijn van het volgende datalek-schandaal.’

Hoe om te gaan met vertrouwelijke informatie, is terug te lezen in het whitepaper ‘Een inleiding op AVG‘.