VNMI ziet metaalproducenten energieverbruik verder terugdringen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De metaalproducenten in Nederland, verenigd in de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI), presteren uitstekend waar het gaat om de terugdringing van hun energieverbruik. In 2013 is de metaalproducerende industrie er in geslaagd de ambities vast te houden. De MEE-bedrijven binnen de sector hebben de efficiëntie van hun processen met gemiddeld 2,2 procent verbeterd.

De MJA-3 bedrijven hebben gemiddeld 2,9 procent efficiëntieverbetering in hun processen geboekt. Alhoewel bij veel MJA- en MEE-bedrijven grootschalige investeringen grotendeels uitblijven vanwege het gebrek aan kapitaal, realiseert de sector over het algemeen een besparing ruim binnen het kader van zowel het MJA3- als het MEE-convenant. De negatieve invloed van significant hogere energieprijzen, maar ook grondstofkosten gelden nog steeds voor de Nederlandse metallurgische industrie.

Compensatie

De positieve impact van recentelijk ingevoerde regelingen, zoals een korting op de nettransporttarieven van elektriciteitsverbruik door basislastgrootverbruikers en de gedeeltelijke compensatie van indirecte CO2-kosten, voorkomt echter niet dat een aantal grote faillissementen heeft plaatsgevonden. Met name staal- en aluminiumverwerkers in Nederland zijn hierdoor geraakt.

Tweede Kamer

Frank Buijs, directeur van VNMI is trots: ‘Binnenkort vergadert de Tweede Kamer over de uitkomsten van de zogeheten MJA-3 en MEE-convenanten, die energiebesparing voor onze industrie in een helder kader plaatsen. Die beoordeling zien wij als sector met vertrouwen tegemoet. Wij presteren al decennialang bovengemiddeld goed en hebben zelf ook alle belang bij energiebesparing. Milieuwinst en verbetering van onze concurrentiepositie gaan zo hand in hand.’

Open innovatie

In verhouding met Duitsland blijven de Nederlandse elektriciteitskosten onverminderd hoog, tot soms circa 20 procent hogere elektriciteitskosten in Nederland (10 euro/MWh). In combinatie met het aandeel energiekosten in de totale kosten is dit een continue prikkel voor energie-efficiëntieverbetering binnen de bedrijven. Als reactie op deze structurele omstandigheden werkt een groot deel van de metaalketen toe naar nieuwe businessmodellen. Zonder de bestaande klanten van zich te vervreemden, werken steeds meer metaalproducenten in open innovatie met afnemers en andere ketenpartners. Een andere weg naar de toekomst is het vinden van nieuwe toepassingen en nieuwe afzetmarkten voor metaal, al dan niet in combinatie met andere materialen.