Virtual reality spuiten en coatingslab op Coatings Innovatiedag

CoatingsLab, virtual reality spuiten en een bezoek aan modelwoningen: op de Coatings Innovatiedag van VVVF, brancheorganisatie voor de Nederlandse verf- en drukinktindustrie, van 11 april, gingen deelnemers actief aan de slag. Naast de presentaties konden bezoekers innovaties zo echt ervaren.

Het interactieve evenement van de NVVT en VVVF trok zo’n 120 deelnemers naar het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. ‘De meeste innovaties zijn incrementeel van aard’, sprak dagvoorzitter Jaitske Feenstra (directeur VVVF) bij de start van het evenement. Hierbij gaat het vooral om het verbeteren van huidige producten en diensten.

Coatings en IoT

Trendwatcher Richard van Hooijdonk wees op de mogelijkheden van het ‘internet-of-things’ voor coatings, bijvoorbeeld dat je met je smartphone de kleur van je muren kunt veranderen. Om als bedrijf in dit online geweld overeind te blijven, pleitte Van Hooijdonk voor ‘disruptive management’. Kleine, wendbare organisaties zijn beter uitgerust om op technologische veranderingen in te spelen. Bovendien adviseerde hij om jongeren naast de ‘grijze garde’ in de directie te zetten om aangehaakt te blijven op de digitale ontwikkelingen.

Actief achter kennis aan

De deelnemers konden twintig informatiestands bezoeken, er was een rondleiding naar TÜV Rheinland (gevestigd op IPKW) en ze konden hun verfstalen ter plekke laten testen in het CoatingsLab bij onder andere TQC. De mobiele verfspuitsimulatie Sim-Spray van Green-training trok ook de aandacht. Met een virtual reality-bril op en een spuitpistool in de hand gingen deelnemers aan de slag in de 3D-omgeving. Het is een virtuele, maar waarheidsgetrouwe training die zeker bij jongeren aanslaat. Daarnaast waren er twee rondleidingen naar de demowoningen op het IPKW-terrein. Onder andere de biobased demowoning mHome werd bezocht, waar tal van biobased materialen zijn verwerkt, zoals lijnolieverf, PLA/jute-composieten, hennepvezels, vlas, kurk en biofoam. In de middag gaven tien sprekers pitches over hun onderzoeken. Ze belichtten innovaties en vindingen voor de verf-, inkt-, lijm- en kitindustrie, variërend van groene bouwstenen voor formuleringen en producten om de corrosiebescherming en lakhechting na stralen te verbeteren tot een warmteweerstandmeter voor houten kozijnen en schimmels en bacterien die ervoor zorgen dat materialen zichzelf kunnen herstellen.