Video: vlot verspanen bij IMS

IMS Nederland heeft 12 april zijn Verspanersdag gehouden, in samenwerking met Outokumpu. De deelnemers werden geïnformeerd over de kostenbesparingen die mogelijk zijn met Outokumpu Prodec en Steeltec ETG/HSX. Vervolgens werd een en ander in de praktijk verduidelijkt.

IMS Nederland is exclusief distributeur voor de Benelux van zowel Prodec als ETG/HSX.


Het Verspanersforum hield een presentatie over de algemene factoren die de productie-effectiviteit beïnvloeden, zoals de keuze van het gereedschap – geometrie, hardmetaalsoort – bij het te bewerken materiaal. Ook nieuwe methodes en inzichten als High Feed Turning en Prime Turning passeerden de revue.

Daarna was het de beurt aan de experts van Outokumpu om de eigenschappen van Prodec te belichten. Dit superieur verspaanbare roestvast stafstaal maakt veel hogere verspaningssnelheden mogelijk. Het verlengt de standtijd van gereedschappen en vermindert de snijkantopbouw, wat de oppervlaktekwaliteit en tolerantie verbetert.


Speciaal voor de Verspanersdag is het verspanen van zowel standaard (Outokumpu) materiaal als Prodec getest en gefilmd bij Matrix Metaalbewerking in Zwijndrecht. Zo konden de deelnemers zelf zien hoe groot het verschil is: bij Prodec was de standtijd van het gereedschap ruim 65 procent langer!Bekijk hier de video


Blankstaalsoorten ETG en HSX van Steeltec combineren een verbeterde verspaanbaarheid ten opzichte van standaard blankstaal met een goede treksterkte, en gelijkmatige mechanische eigenschappen over het hele doorsnede- en afmetingsbereik. Hierdoor is het mogelijk om met een kleinere diameter een lichtere constructie te ontwikkelen met minimaal gelijke sterkte.

Informatie en presentaties IMS Verspanersdag