Vertrouwen stuwt AMB

Het zijn hoogtijdagen voor de Duitse machinebouwers, vooral dankzij een explosief stijgende binnenlandse vraag. Voor dit jaar rekenen de Duitse machinebouwers op een plus van 7 procent voor hun totale productie. De AMB in Stuttgart profiteert mee van de jubelstemming. De beurs trekt in september meer dan 1.500 exposanten. En dankzij de nieuwe Paul Horn hal is de organisatie er voor het eerst in geslaagd de wachtlijst weg te werken. Of toch niet helemaal?

De stemming zit er wel in bij de partijen die betrokken zijn bij de AMB. De machinebeurs in Stuttgart (van 18 tot en met 22 september) wordt de eerste editie die de nieuwe hal van het beurscomplex volledig benut. Sinds begin dit jaar is de 153 meter lange Paul Horn Halle namelijk klaar op enkele details na, maar die moeten ook tegen september zijn afgerond. De nieuwe hal betekent wel dat de indeling aangepast wordt. ‘Vooral de machinebouwers delen we anders in’, aldus Ulrich Kromer von Baerle, directeur van de Messe Stuttgart. ‘We zetten niet de gereedschapfabrikanten in de nieuwe hal’, voegde hij er met een kwinkslag naar de sponsor aan toe. Dankzij de nieuwe hal zullen nu aan beide kanten van de beurs machinefabrikanten exposeren.

  

Toch alweer wachtlijst

De uitbreiding betekent dat bij het verlopen van de deadline voor de AMB 2018 de beurs voor het eerst alle aanvragen kon toewijzen. Niet alle gevraagde meters, maar wel kan elke exposant mee doen. Sinds de verhuizing naar het nieuwe beurscomplex in 2008 heeft er altijd een wachtlijst bestaan. ‘Bij het verstrijken van de deadline voor de aanmeldingen hadden we dit jaar geen wachtlijst meer’, aldus Ulrich Kromer te Baerle. ‘Ondertussen hebben zich echter alsnog 57 bedrijven extra aangemeld.’ De teller staat nu op dik 1.500, waarmee de AMB zich in de top 5 van de grootste metaalbewerkingsbeurzen in de wereld nestelt. In tien jaar tijd heeft de beurs zich bijna verdubbeld qua aantal deelnemers (van 800 in 2006) en is ze gegroeid van 50.000 vierkante meter naar dit jaar 120.000 vierkante meter. De beurs wordt ook steeds internationaler: dit jaar komt 31 procent van de exposanten van buiten Duitsland.  

Meer bestellingen

De positieve ontwikkeling komt mede doordat de Duitse machinebouw fors groeit. Na enkele recordjaren rekent de VDW dit jaar opnieuw op 7 procent productiegroei, zo maakte VDW directeur Wilfried Schäfer bekend op de persconferentie van de AMB 2018. Met een bezettingsgraad van 94 procent zitten de fabrieken vol. ‘Dat vertaalt zich in langere levertijden’, aldus Schäfer. Alle regio’s in de wereld dragen bij aan deze groei, maar vooral Europa is het trekpaard. En in Europa doet vooral Duitsland het goed. Wilfried Schäfer: ‘Tussen januari en april van dit jaar is de orderintake vanuit Duitsland met 44 procent gestegen, tegenover een totale ordergroei met 17 procent. We merkten in het laatste kwartaal van 2017 al een aantrekkende Duitse vraag, nu zien we een enorm sterke aanwas van de orders.’

De investeringsbereidheid is groot op dit moment. Omdat, zo zei de VDW-directeur het, de bedrijven vertrouwen hebben in de toekomst. ‘De investeringen in de Duitse industrie zijn booming.’ Dat neemt niet weg dat hij wel degelijk risico’s zien in met name geopolitieke ontwikkelingen, zoals de Brexit en de economische politiek van Trump in het bijzonder. ‘Op middellange termijn stellen deze onvoorspelbare veranderingen en afschaffing van bestaande voorwaarden elke ondernemingsplanning ter discussie.’ Vooralsnog trekken de metaalbewerkers zich er echter weinig van aan.