Verspanen integreert met 3D-print

Met 45 machines waarvan twee wereldpremières pakt DMG MORI flink uit op de EMO. We spreken John Kooning, sinds 2013 director van DMG Mori Netherlands in Veenendaal. Hij vertelt over zijn deelname aan de vakbeurs EMO en de evolutie in de verspaning.

‘Net als de vorige editie nemen we in Hannover weer de gehele hal 2 in beslag. Naast 45 machines met hun machinebedieners staan daar alle landen met een uitgebreide vertegenwoordiging. Alle 45 machines draaien tijdens de EMO onder spaan. Dat betekent een lange voorbereidingstijd’, vertelt Kooning.

‘Vanaf medio juli wordt er al begonnen met de opbouw. Tijdens de beurs werken er twee ploegen bedieningsmensen. De ene ploeg zorgt voor de demonstraties overdag en ‘s avonds maakt de tweede ploeg alles leeg en schoon en zet nieuw materiaal en gereedschappen klaar voor de volgende dag. Dat betekent dat alleen voor het bedienen van de machines er een kleine 100 mensen naar Hannover komen.’

DMG Mori

DMG Mori heeft ruim 20 productielocaties in de wereld waar machines worden geproduceerd. Dat is onder andere in Japan, Duitsland, Italië, Polen, Amerika. De R&D wordt gedaan in Duitsland en Japan. Buiten de fabrieken heeft het concern wereldwijd 160 regiovestigingen zoals deze in Veenendaal. Wereldwijd werken 13.000 mensen bij DMG Mori.


Wereldpremières

DMG Mori afficheert twee van de 45 machines als wereldpremières. Dat zijn de CLX 750 draaimachine en de DMC 90 U Duoblock freesmachine. ‘Het zijn nieuwe machines’, maar nuanceert Kooning, ‘het zijn uitbreidingen op onze bestaande machinelijn. De DMC 90 behoort tot een machinelijn die we al heel lang leveren. Zo hebben we een DMC 80 én een DMC 100 in ons portfolio. Met de DMC 90 bieden we met een werkbereik van de X-as van 900 mm, welke mooie toevoeging is van de bestaande machinelijn.’

‘De ander première, de CLX 750, is een lijn die we ook al heel lang in ons programma hebben. Zo hebben we een CLX 350, 450 en 550. Met de 750 hebben we deze lijn hiermee uitgebreid.’

Het portfolio van DMG Mori omvat meer dan 300 modellen in verspaningsmachines frees-, draai-, slijpmachines, machines voor additieve productie, 3D-printers, combimachines en software. ‘DMG Mori wordt vaak gezien als een producent van high end en enkel het dure segment verspaningsmachines maar we leveren met de machinelijnen CLX en CMX ook het middensegment.’

Vernieuwbouw

In maart van dit jaar heropende DMG Mori Nederland het gerenoveerde bedrijfspand dat dateert van 1978. Deze maand opende het bedrijf tevens een nieuwe hal. Door omstandigheden liep dit niet gelijk op met de renovatie. Met deze extra hal, die grenst aan de gerenoveerde showroom, beschikt DMG Mori Nederland nu ook over een 20 tons portaalkraan.


Evolutie in verspaning

‘Een andere trend is dat bedrijven verschillende bewerkingen in een machine willen uitvoeren. Een voorbeeld daarvan is het slijpen in een draaimachine / freesmachine. Dit scheelt omspantijd en is een stuk nauwkeuriger omdat alles in een opspanning wordt verspaand. Deze combimachines tonen we ook op de EMO. In sommige toepassingen met de nauwkeurigheden en bijbehorende plaats- en vormtoleranties. Bedrijven willen steeds meer zoveel mogelijk verschillende bewerkingen in één machine.

Zo heeft DMG Mori ook een combinatie van een freesmachine met 3D-cladden, dat is de Lasertec 65 3D hybrid en een draaimachine met de combinatie 3D-cladden, de Lasertec 4300 3D hybrid. Tevens  beschikt het bedrijf over de Lasertec SLM-serie waarmee je producten kunt 3D-printen door selectief lasersmelten volgens de poederbedmethode.

‘Met het poederbedprinten hebben we een IAMA-award gewonnen met een powder-exhange unit die je eenvoudig kunt wisselen’, zegt de trotse directeur. ‘Dat levert veel tijdwinst op. Na het 3D-printen met poeder dient de printmachine te worden schoongemaakt. Het poeder moet eruit, schoonmaken en nieuwe poeder erin. Nu verwissel je simpel de cartridge en maak je de gebruikte cartridge schoon als de machine alweer het volgende product 3D-print.’ 

Automatiseren

Een andere evolutie die voor Nederland al zo’n 25 geleden is ingezet, is productieautomatisering. Als je een miljoen stuks van hetzelfde product moet verspanen, dan kun je die machine helemaal instellen op dat product. In Nederland gaat dat maar zelden op. De Nederlandse markt is een ander markt met low volume & high mix. Dit vergt ook steeds meer van de machinebesturing en het managen van de automatisering. ‘Voor ons is dat Celos, dat is een besturingssysteem dat werkt als een schil over de machinebesturing. Celos koppelt alle beschikbare informatie uit de CNC-besturing, programma, werkvoorbereiding en planning. Via een losse module kun je dit zelf koppelen met het bedrijfsnetwerk (ERP). De bediening van Celos gebeurt via een touchscreen waarmee je via apps zoals ‘Tool Handling’ voor het gereedschapsmagazijn, ‘Robo2Go’ voor de robotbelader of ‘CADCAM’ voor bewerkingen en ‘Performance Monitor’ voor de kwalitatieve en kwantitatieve gegevens over het bewerkingsproces kunt gebruiken. Onze high-endmachines zijn standaard voorzien van Celos. Dit wordt tijdens de EMO in onze Hal 2 gedemonstreerd’, besluit Kooning.

Hoogtepunten op EMO 2019

  • 45 hightech machines met twee wereldpremières: de draaimachine CLX 750 en de freesmachine DMC 90 U duoBLOCK. 
  • 29 Automatiseringsoplossingen. Een van de hoogtepunten onder de talrijke automatiseringsoplossingen in hal 2 is de DMU 65 monoBLOCK met de nieuwe AGV (Automated Guided Vehicle), een stand-alone systeem voor palletautomatisering.
  • Op het vlak van additieve productie is er de Lasertec 30 SLM 2nd Generation met een bouwvolume van 300 × 300 × 300 × 300 mm en de Lasertec 12 SLM. De snelle poederwissel met de rePLUG-poedermodules neemt minder dan twee uur in beslag. Voor de grotere werkstukken tot ø 500 x 400 mm en een gewicht van 600 kg verenigt is er de Lasertec 65 3D hybride voor het laserdepositie-lassen en vijfassig simultaanfrezen in een enkele opstelling. De Lasertec 65 3D hybride wordt op de EMO gepresenteerd met een serie bewakings- en kalibratiesensoren, die de procesbetrouwbaarheid verhogen en de kwaliteit van de extra geproduceerde componenten verder verbeteren. Bovendien is het laserdepositielassen ook geschikt voor het repareren van gereedschappen. DMG Mori zal hiervoor op de EMO een geautomatiseerd concept presenteren.
  • Geïntegreerde digitalisering; services en applicaties met integrale connectiviteit voor netwerkproductie
  • Meer dan 30 digitale innovaties, zoals de nieuwe Celos APP’s. De nieuwe application connector bijvoorbeeld, maakt het mogelijk om alle webapplicaties rechtstreeks via Celos te bedienen. Zo is directe interactie met MES- of ERP-systemen mogelijk, evenals de toegang tot gespecialiseerde klantapplicaties. De nieuwe JOB Import-functie maakt het mogelijk om orders direct vanuit MES of ERP in de Celos Job Manager te importeren.