Vermeulen kiest opnieuw voor Pullmax ponsmachine

WenninkMachines heeft onlangs een Pullmatic 720 FC ponsmachine geleverd aan Metaalindustrie Vermeulen te Bladel, toeleverancier van 2D- en 3D-plaatdelen.

De machine is voorzien van een automatische beladings- en ontladingsinstallatie en wordt ingezet voor manloze productie. In 2002 was Vermeulen het eerste Nederlandse bedrijf dat een Pullmax-ponsnibbelmachine in gebruik nam. De ervaringen hiermee zijn zo positief dat acht jaar later opnieuw voor dit merk is gekozen. De machine is geïnstalleerd door Sanlis te Hoogvliet, waarmee WenninkMachines nauw samenwerkt. Ook onderhoud en service worden door Sanlis verzorgd.

Gereedschapsysteem

Een belangrijke overweging om opnieuw in een ponsnibbelinstallatie van Pullmax te investeren vormde het gereedschapsysteem. De machine is uitgerust met een roteerbare ponskop, waarin het gereedschap vanuit het carrousel met behulp van een snelwisselmechanisme wordt geplaatst. Ieder gereedschap kan daardoor elke stand innemen, ongeacht de complexiteit van de ponsnibbelbewerking.

Dit voordeel komt onder andere tot zijn recht wanneer de tweedimensionale plaatdelen met het oog op minimaal materiaalverlies verschillende standen in de standaardplaat moeten innemen. Machines met een of enkele auto-index stations zijn daarentegen beperkt in hun mogelijkheden. Anders gesteld: het Pullmax-principe vereist per saldo minder gereedschappen in de carrousel.

In het roterende gereedschapmagazijn met twintig posities kunnen in totaal meer dan tweehonderd gereedschappen worden opgenomen. Dit is te danken aan het OrbitTool meervoudige gereedschapsysteem, dat tien gereedschappen met een maximale diameter van 10,5 mm of vijf gereedschappen met een maximale diameter van 16 mm kan bevatten.

De Pullmatic 720 FC, sinds januari 2010 in gebruik, is in staat plaatdelen in één opspanning compleet te bewerken. Behalve ponsen is ook vervormen, buigen, markeren, tappen en snijden mogelijk. Eventueel kan de machine zelfs worden ingericht voor lasersnijden.

Aanvoer

De aanvoerinstallatie wordt door de heftruck beladen met standaardplaten. De Pullmatic 720 FC kan platen verwerken tot 3.000 x 1.500 mm. Een vacuümgrijper zorgt voor het overbrengen naar de bewerkingspositie. De plaat wordt door een manipulator, voorzien van programmeerbare klemmen, in de juiste positie gemanoeuvreerd en geponst (of anderszins bewerkt). Een compleet bewerkte plaat wordt met grijpers uit de machine overgebracht naar een aflegpositie.

Eén onderdeel van de productie moet handmatig geschieden, namelijk het handmatig uit de plaat verwijderen van de onderdelen die met microjoints in de plaat vastzitten. Het is echter mogelijk om de machine uit te breiden met een ‘part picking unit’ voor het automatisch gesorteerd wegleggen van de producten. Een andere optie is een materiaaltoren; de belading hoeft dan niet meer te gebeuren met de heftruck.

WenninkMachines

Metaalindustrie Vermeulen