Veel vijfassers op AMB

De AMB toonde veel automatiseringsoplossingen. Opvallend is dat de grote machinebouwers met hun eigen systemen komen. Daarbij gaan ze een stap verder dan de system integrators die tot nog toe de CNC-machines automatiseren: ze integreren namelijk de bediening van de robotcel in de machinebesturing.

DMG-Mori is een van de machinebouwers die dit doen. Daarmee verlaagt het bedrijf de drempel om met robotbelading aan de slag te gaan. Mazak is een andere fabrikant die hierop inzet. De nieuwe robotlaadcel, de TA20 met handlinggewicht tot 20 kilogram, geldt als een van de instapmodellen, bijvoorbeeld in combinatie met de QuickTurn CNC-draaimachine. De robot wordt geprogrammeerd via een app in de Mazatrol Smooth-besturing. Daarbij werkt men met eenvoudige menu’s zodat de gebruiker helemaal geen robotervaring hoeft te hebben om de cel te programmeren.

Ook omstellen naar een ander product vergt weinig tijd. Mazak doet hetzelfde bij de robotbelading van het verticale draaicentrum VCN-530 SmoothG. Omdat de robot over een standaard Profibus-interface beschikt, kan deze snel aan de machine worden gekoppeld en ook bij dit bewerkingscentrum verloopt de programmering via de besturing van Mazak. De Japanse machinebouwer toonde in Stuttgart verder een palletwisselaar voor de nieuwe HRC 5000. De engineers van Mazak Deutschland lieten ook nog een andere automatiseringsoplossing zien. Zij hebben voor het tweespindel draaicentrum Multiplex W-200Y een portaallaadsysteem ontwikkeld. Via een rondtakttafel kunnen tot 200 werkstukken worden beladen (gemiddelde grootte 60 mm), anderhalve keer zoveel als bij de buffer die tot nog toe werd gebruikt.

 

Primeur voor Cellro

Cellro uit Veenendaal presenteerde in Stuttgart de nieuwe Elevate, de automatiseringsoplossing die de hoogte in gaat. Elise de Koning van Cellro zegt dat dit product ontwikkeld is omdat klanten naar dergelijke oplossingen vragen. Op een kleiner vloeroppervlak kan men méér producten of materiaal opslaan en ook zwaardere werkstukken. Afhankelijk van de gekozen configuratie zorgt de Cellro Elevate voor 14 m2 opslagruimte en neemt de installatie zelf desondanks slechts 2,8 tot 5 m2 in beslag. Cellro heeft de Elevate voor een groot deel compatible gemaakt met de Xcelerate, zodat bedrijven die deze cel al hebben, direct kunnen starten en bijvoorbeeld laderasters kunnen uitwisselen. De Elevate-robot kan twee CNC-machines beladen.

De Duitse markt is voor de Nederlandse automatiseerders zoals Cellro, maar ook Halter, een aantrekkelijke groeimarkt. De Duitse verspaners staan met het automatisch beladen van de CNC-machines pas waar hun Nederlandse concurrenten vele jaren geleden stonden. Halter heeft bijvoorbeeld recent nog een eigen democentrum geopend vlakbij Stuttgart, om de mogelijkheden beter onder de aandacht van de Duitse bedrijven te brengen. 

 

Veel nieuwe vijfassers

Vijfassers waren er veel in Stuttgart. Axile, het Taiwanese premiummerk, toonde er de G6 zoals deze vorig jaar op de EMO in première is gegaan maar nu met palletwisselaar. En komend jaar brengt de machinebouwer nog een eigen palletpool op de markt om de autonomie van deze vijfassige machine verder te verhogen. De Ridder, dat Axile in de Benelux vertegenwoordigt, kon klanten ook nog de nieuwe vijfasser van EMCO laten zien. De nieuwe EMO Umill 750. 

Dirk Verloop van De Ridder THO legt uit dat de Oostenrijkse machinebouwer hiermee de Umill-lijn naar beneden toe afrondt. De nieuwe machine is de derde in deze reeks, na de 1800 en 1500. De machine is geschikt voor vijfassig simulaan bewerken, beschikt in de X- en Y-s over 45 mm brede rolgeleidingen en een direct drive motor in de Z-as. 

EMCO had overigens een plekje weten te bemachtigen in de nieuwe hal 10, de Paul Horn hal. Dat heeft de machinebouwer geen windeieren gelegd, aldus CEO Stefan Hansch. ‘Zelfs op de eerste dag zagen we een toename van het bezoekersaantal met 20 procent vergeleken met de vorige AMB.’ Ook Chiron, dat voor het eerst alle merken van de groep in één stand bijeen had gebracht, meldde 10 tot 20 procent toename van het aantal bezoekers. Een heel nieuwe vijfasser op de beurs in Stuttgart is het nieuwe bewerkingscentrum FZ16 van Chiron, dat dit keer voor een portaalconstructie kiest. Chiron wil hiermee de dynamiek en de prestaties van het vijfassig bewerken naar een hoger niveau te tillen. De machinebouwer, die een thuiswedstrijd speelde, bouwt momenteel een compleet nieuwe fabriek voor de productie van deze machine.

Haas liet op de AMB naast de F1 racewagen het vijfassig bewerkingscentrum UMC-1000 zien, de grotere broer van het al langer op de markt zijnde UMC 750 bewerkingscentrum.
Quaser had de AMB gekozen voor de Europese première van de UX 500, het nieuwe vijfassig bewerkingscentrum met een groot bereik in de X-as (700 mm) en gebouwd op basis van een portaalconstructie voor stabiliteit. Zowel de kogelomloopsillen als de spindel zijn gekoeld.
Ook in Nederland kopen bedrijven steeds vaker vijfassige bewerkingscentra, merkt Joost Verschure, directeur van Dormac CNC Solutions. ‘Onze focus schuift steeds verder op in die richting, waar we vroeger vooral gekend waren van de draaimachines.’ Behalve de vijfassige bewerkingscentra van Doosan doet Dormac het ook goed met de vijfassers van Litz. Het Taiwanese merk toonde in Stuttgart onder andere de Litz LU800 met geïntegreerde draaitafel. De groei van de totale Dormac Groep komt momenteel vooral vanuit Dormatec, de dochter die nevelafzuiginstallaties en hoge drukkoelers in heel Europa verkoopt. ‘Daar verdubbelen we’, aldus Verschure.