Trumpf transformeert naar digitaal plaatbewerking

Trumpf ontvangt deze week tot en met vrijdag duizenden klanten op haar huisshow Intech. Rode draad tijdens deze dagen is TruConnect, het antwoord van de Duitse producent van plaatbewerkingsmachines op Industry 4.0. De nieuwe schijflaser TruDisk 5002 is een van de eerste concrete voorbeelden van digitalisering van het machineaanbod. ‘We gaan volledig digitaal bij Trumpf’, benadrukt Matthias Kammüller, directeur Trumpf GmbH.

 De verandering in de strategie van Trumpf is gebaseerd op drie pijlers. Dat is als eerste TruConnect, het platform dat oplossingen biedt voor klanten met Trumpf-machines. De basis van Truconnect is de beveiligde data-interface Central Link. Deze geeft informatie over de productiestatus van de machines en stelt deze beschikbaar voor zowel het lokale ERP-systeem als aan cloud-gebaseerde oplossingen. De clou hiervan is dat Central Link technologie-overschrijdend werkt voor verschillende technologieën op verschillende types machine en geeft informatie over het gebruik, de staat of het onderhoud van de machines zoals lasers. De eerste successen zijn al bereikt bij klanten. Zo ontving de laserspecialist eind februari 2017 de Daimler Supplier Award voor de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe laser-lasproces en de succesvolle implementatie van de Industrie 4.0-oplossingen in de productie van de huidige Mercedes-Benz E-Klasse.

Axoom

De tweede pijler is Axoom, het platform voor horizontale en verticale verbinding. Deze richt zich op maakbedrijven met of zonder Trumpf-machines. Op de komende Hannover Messe presenteert Trumpf het nieuwe product Axoom IoT voor machinefabrikanten.

De derde pijler is de digitale transformatie in eigen huis. Wat dat laatste betreft wil Kammüller het totale productieproces optimaliseren door het digitaliseren. Daarvoor lopen een zestal projecten wereldwijd. De groepsdirecteur noemde de ‘digitale’ stansfabriek in het nabijgelegen Gerlingen en een fabriek in Chicago. Doel is om de doorlooptijden te verkleinen. Kammüller noemde als voorbeeld het proces van aanvraag tot productie dat tot 2005 ongeveer 50 stappen telde, 4 dagen in beslag nam en waar 24 mensen mee bezig waren. Nu gebeurt dat in 1 stap, 4 uur en 4 mensen. ‘We willen de digitale transformatie implementeren binnen vijf jaar. Een jaar is voorbij en we liggen op schema. Het optimalisatiepotentieel is zelfs hoger dan we aanvankelijk dachten. Wij denken dat we hiermee een groei van de productie realiseren van meer dan 30 procent en een halvering van de doorlooptijden’, aldus Kammüller.

Gamechanger

Trumpf is niet alleen machinebouwer, maar ook producent van fotonica en laserbronnen. Volgens Peter Leibinger, eindbaas bij Trumpf Lasertechnik/Elektronik, is fotonica een game changer. ‘Wij geloven dat fotonica de wereld zal blijven veranderen. Denk aan het internet waarvan de back bone niet zonder licht kan of aan het autonoom rijden waarvan alle sensoren werken met fotonica.’ Een ontwikkeling waar Trumpf nauw bij is betrokken is de ontwikkeling van EUV (extreem ultraviolet licht) voor de chipproductiemachines van ASML. In Veldhoven werken ongeveer 350 Trumpf-medewerkers aan deze technologie waar met behulp van licht met een zeer korte golflengte extreem kleine chips worden geproduceerd. Maar de belangrijkste rol van fotonica voor Trump is natuurlijk de laserbron. ‘De laser is het flexibelste werktuig dat er bestaat. Je kunt er mee lassen, snijden, boren, frezen, buigen, harden, breken, markeren of 3D-printen. Leibinger houdt er rekening mee dat met de nieuwe mobiliteit de fotonicamarkt in 2020 met negen miljard euro zal groeien.

Nieuwe lasermachines

 Tijdens Intech 2017 presenteerde Trumpf een aantal op de laser gebaseerde primeurs. Een daarvan noemden we al, namelijk de nieuwe digitale schijflaser TruDisk 5002, die de helft kleiner en 20 procent zuiniger is dan zijn voorganger. Zuiniger omdat de diodelaser van de ene job naar de andere job tussentijds wordt uitgezet. Verder is de diodelaser veel betrouwbaarder. Een andere noviteit in deze schijflaser is dat deze is voorzien van de meest actuele software en is uitgevoerd met Condition Based Services. Dat willen zeggen dat alle data via sensoren kan worden uitgelezen en geanalyseerd. Dat betekent ook dat hoe meer klanten gebruik maken van CBS hoe beter de machine werkt en daardoor minder uitval heeft.

 Daarnaast presenteerde de laserspecialist de grotere versies van de 3D-metaalprinter TruPrint 1000 Serie met 200 W laser, namelijk de TruPrint 3000 Serie. De 3000 Serie heeft een groter bereik van 300×400 mm en een laserbron van 500 W.
Ook presenteerde Trumpf al een preview van de TruPrint Serie 5000. Deze wordt voorzien van drie 500 W lasers die in de proceskamer gelijktijdig op meerdere punten materiaal kan opbrengen. Daardoor is deze veel sneller dan de Serie 3000. Marktintroductie voor dit multi-lasersysteem is gepland voor eind 2017.
Een machine die als nieuw werd gepresenteerd is de volledig geautomatiseerde 2D-lasersnijmachine TruLaser Center 7030. Deze machine werd vorig jaar op de EuroBlech geïntroduceerd. In oktober wordt de eerste lasercel opgeleverd. In Nederland is Blokland Metaalbewerking de eerste die er een heeft besteld. Deze machine wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd.

Website

Trumpf lanceerde deze week zijn nieuwe website waaraan twee jaar is gewerkt en nu beschikbaar is in 17 talen, ook in het Nederlands. De website is ook voorzien van een klantenportaal.

Wijzigingen groepsdirectie

Trumpf gaat per 1 juli 2017 het management van de groepsdirectie uitbreiden. Heinz-Jürgen Prokop (58) en Christian Schmitz (57) zullen toetreden tot de groepsdirectie van Trumpf. Beide hebben al vele jaren hun sporen verdiend in het bedrijf. Dit betekent dat in de toekomst het familiebedrijf zal worden geleid door drie familieleden en drie externe managers. De andere leden zijn: Nicola Leibinger-Kammüller (voorzitter), Peter Leibinger, Mathias Kammüller en Lars Grünert.

Prokop, tevens voorzitter van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e.V. VDW sinds 2016, zal de verantwoordelijkheid krijgen voor Trumpf’s Machine Tools-divisie, die tot nu toe werd geleid door Mathias Kammüller. Schmitz volgt per 1 juli Peter Leibinger op als eindbaas van Trumpf Lasertechnik/Elektronik.

De posities van Peter Leibinger en Mathias Kammüller verschuiven van operationele verantwoordelijkheid voor de divisies naar verantwoordelijkheid voor groeigebieden van het bedrijf. Peter Leibinger zal daarom verantwoordelijk worden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals additiev productie en EUV. Mathias Kammüller, die ook voorzitter is van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) in Baden-Württemberg, wordt Chief Digital Officer (CDO) van het bedrijf.

  

De nieuwe groepsdirectie van Trumpf per 1 juli 2017, vanaf links): Nicola Leibinger-Kammüller (voorzitter), Mathias Kammüller, Peter Leibinger, Lars Grünert, Heinz-Jürgen Prokop en Christian Schmitz.