TNO zoekt investeerders voor printinglijn van de toekomst

Een printinglijn van de toekomst, geen batchgewijze productie, maar een continu proces, waarmee je zowel series als enkelstuks kunt maken, laag voor laag geprint. Kort samengevat is dat het concept dat TNO tijdens EuroMold voor het eerst aan de buitenwacht gepresenteerd heeft. In de hoop geïnteresseerde bedrijven te vinden die mee willen investeren in de doorontwikkeling.

‘Wij denken dat dit de toekomst van produceren is. En we hebben op de beurs heel veel positieve reacties gekregen. Dit is een echte innovatie op EuroMold’, zegt Frank Heere van TNO innovation for life aan het eind van deze vakbeurs. In Frankfurt lieten de Nederlandse ontwikkelaars van nieuwe technologie een concept zien. Dat bestaat uit honderd identieke platforms (‘maar dat kunnen er best meer zijn’) die in een carrousel met een constante snelheid van 2 meter per seconde ronddraaien. Verschillende printkoppen printen de producten laag voor laag terwijl de lijn loopt, printing on the fly. ‘Per omwenteling van de totale lijn voegen we een laag toe. Een pick and place-unit haalt het product uit de lijn als het klaar is’, legt Heere uit.

Zeer snelle printkoppen

De clou van het concept is dat TNO zeer snelle printkoppen gebruikt. Die moeten immers de beweging van de lijn kunnen volgen. Door met hoogvisceuze vloeibare polymeren te printen, lukt dat. In principe kan op elk platform een ander product worden geprint, dat wordt door de machine zelf aangestuurd. Zelfs de hoogte mag per platform verschillen, omdat deze qua hoogte individueel instelbaar zijn. ‘We kunnen ook oppervlaktebehandeling doen, bijvoorbeeld met een laser. En een snelle pick and place-unit kan zelfs andere componenten toevoegen’, zegt Frank Heere over de verdere mogelijkheden. Zelfs freesbewerkingen kunnen geïntegreerd worden, zolang de bewerking het tempo van de lijn kan volgen.

Weg van batchgewijs

‘Wij denken dat dit de toekomst van produceren is. Automobielfabrikanten willen af van batchgewijze productie en willen naar produceren in lijn. Daarmee kunnen we namelijk een continue kwaliteit garanderen.’ Heere verwacht dat het zelfs mogelijk wordt om in een lijn zoals TNO die op EuroMold toonde, printplaten te produceren. TNO ontwikkelt namelijk ook een inkjettechniek voor metaal. Hiermee kunnen kleine druppels metaal op een substraat worden ‘gejet’. Deze druppels meten ongeveer 2-5 micrometer in doorsnede (TNO kan tot kleiner dan 1 micrometer gaan) en de printkop kan 1 miljoen druppers per seconde ‘jetten’. Heere: ‘We zouden op deze lijn dan pcb’s (printed circuit boards) kunnen produceren waarbij we de elektronica integreren in de behuizing, bijvoorbeeld in de vorm van het product.’

Crisis

Het concept van TNO is ontwikkeld dankzij een subsidie in 2009 om de gevolgen van de crisis op te vangen. Heere: ‘Om de verdere ontwikkeling richting de echte productieomgeving te doen hebben we extra geld nodig, dan kunnen we als TNO niet meer zelf financieren. Daarom hebben ze onze ideeën hier laten zien in de hoop bedrijven te interesseren zodat ze de verdere ontwikkeling meefinancieren.’ Hij zegt heel tevreden te zijn over de respons op EuroMold.

TNO

Euromold