
ThyssenKrupp dient een officiële klacht in bij het Gerecht van de Europese Unie (EGC) vanwege het eerder genomen besluit van de Europese Commissie om de fusie met Tata Steel te verbieden.
Dat meldt ThyssenKrupp. Destijds besloten de twee staalbedrijven de uitspraak van de commissie niet af te wachten, maar zelf al de fusie af te blazen. Na een gesprek met de Europese Commissie gingen zij op basis van de aanhoudende bezorgdheid van de Commissie er al van uit dat de fusie niet zou worden goedgekeurd.
De Commissie gaf destijds aan dat een fusie tussen de twee partijen de concurrentie in Europa voor bepaalde staalsoorten te sterk zou beperken, waardoor zij prijsverhogingen voor klanten en consumenten verwachtten. De maatregelen die de bedrijven zelf aandienden waren onvoldoende volgens de Commissie.
ThyssenKrupp geeft nu aan de bezwaren van de Commissie niet te delen. Deze zou onvoldoende rekening hebben gehouden met het structurele beland van de invoer in Europa, de koopkracht aan de koperszijde en mogelijke substituties van alternatieve verpakkingsmaterialen en alternatieve galvanisatiemethoden.
Donatus Kaufmann, lid van de raad van bestuur van Thyssenkrupp: ‘Overcapaciteit en hoge importdruk uit Azië creëren een klimaat waarin de geplande fusie met Tata Steel de concurrentie niet zou hebben belemmerd. Wij betreuren het besluit van de Europese Commissie en vinden het te verstrekkend en verkeerd. Daarom dienen wij een klacht in.’
Mogelijke fusie met Klöckner
De klacht van ThyssenKrupp staat niet op zichzelf. Handelsblatt meldt dat Thyssenkrupp en Klöckner al gedurende langere tijd met elkaar in gesprek zijn over een mogelijke fusie. Om eenzelfde situatie als bij de fusie met Tata Steel te voorkomen, neemt Thyssenkrupp nu deze juridische stap van de Commissie, in de hoop dat in de toekomst de argumenten van het bedrijf beter in aanmerking worden genomen.
Handelsblatt zou meerdere bronnen hebben gesproken die aangeven dat er al lange tijd gesprekken plaatsvinden, al denken zij niet dat deze op korte termijn tot concrete resultaten zullen leiden. Een volledige overname zou onwaarschijnlijk zijn, voor de hand liggend zou een ruil van aandelen zijn, waarbij Klöckner een minderheidsbelang in de gecombineerde onderneming zou nemen.
Met een fusie zou een bedrijf ontstaan met een omzet van meer dan 21 miljard euro die de markt zou domineren in Noord-Amerika en Europa. Volgens Handelsblatt zouden de financiële voordelen van de fusie worden ingeschat op honderden miljoenen.
Tegelijkertijd gaan er ook geruchten rond dat Thyssenkrupp de staalproducent Salzgitter (vele malen kleiner dan Klöckner) zou willen kopen. Thyssenkrupp en Klöckner willen beiden niet ingaan op de geruchten.