Steeds meer vrouwen kiezen technische opleiding

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

In de techniek is er plek voor iedereen. Toch blijft het aandeel vrouwen in technische beroepen relatief laag. De afgelopen jaren is daarin verandering zichtbaar: steeds meer vrouwen kiezen voor een technische mbo-opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ze combineren werk bij een leerbedrijf met een dag school per week. Bedrijven en onderwijsinstellingen zien de instroom stijgen, en dat is niet zonder betekenis voor de sector.

Student Janne Koeman en docent Wendy Vlaar van het Talland College vertellen over hun ervaringen met de techniekopleiding mechatronica. ‘Techniek is óók voor vrouwen’, benadrukken ze. Hun enthousiasme is tekenend voor een groeiende groep vrouwelijke studenten die hun plek vindt in de sector. En het aantal groeit.

Cijfers van de afgelopen jaren laten zien dat na een tijdelijke daling in het studiejaar 2020/21 het aantal vrouwelijke instromers in BBL-trajecten voor bètatechniek flink is toegenomen. Dat is goed nieuws voor bedrijven: gemengde teams brengen nieuwe perspectieven, verbeteren de samenwerking en stimuleren innovatie op de werkvloer.

Sleutelrol voor leerbedrijven

De beroepsbegeleidende leerweg werkt alleen als er voldoende erkende leerbedrijven zijn. Deze bedrijven bieden studenten een plek waar ze kunnen leren en werken tegelijk. Door zich aan te melden bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) als erkend leerbedrijf, maken ondernemers het mogelijk dat talenten zoals Koeman praktijkervaring opdoen.

Tegelijk investeren bedrijven hiermee in hun eigen toekomst. Door jonge mensen op te leiden binnen de eigen werkomgeving, sluiten kennis en vaardigheden beter aan bij wat er nodig is op de werkvloer.

Samenwerking

Een voorbeeld van hoe de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven vorm krijgt, is te vinden bij bedrijfstakschool Tetrix. Deze organisatie biedt BBL-opleidingen in de techniek en werkt nauw samen met bedrijven. Zo worden jongeren opgeleid tot vakmensen, in de praktijk én volgens de werkwijze van het bedrijf zelf.

Voor bedrijven zijn er duidelijke voordelen:

  • Jong technisch talent werkt direct mee;
  • Studenten worden opgeleid in de eigen bedrijfscultuur;
  • Het is een duurzame oplossing voor het personeelstekort;
  • Bedrijfstakscholen bieden begeleiding bij het leertraject;
  • En investeren in vakmensen draagt bij aan een positief werkgeversimago.

Wie aan de slag wil met het aantrekken en opleiden van technisch talent – vrouwelijk én mannelijk – vindt praktische handvatten in de FME-wegwijzer Samen werken aan technisch talent. Deze publicatie laat zien welke stappen bedrijven kunnen zetten, welke ondersteuning beschikbaar is en wat de voordelen zijn van een actieve rol in het beroepsonderwijs.

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *