Spectaculaire levering lasersnijder bij ERBA

Metaalbewerkingsbedrijf ERBA in Veenendaal heeft vanaf eind maart als eerste in de Benelux de beschikking over een nieuwe, zeer moderne Amada 9kw ENSIS AJ plaatlasersnijder. De plaatsing van de nieuwe machine was een spectaculaire aangelegenheid. De machine is met een kraan door het dak getild en geplaatst.

Coronacrisis

In de huidige coronacrisis draait het bedrijf volop door. Van Soest: ‘Medewerkers die thuis kunnen werken, werken thuis. Binnen de productie worden alle voorzorgsmaatregelen genomen en houden we gespreid pauzes. Vooralsnog hebben we een goede intake voor de komende weken. Je merkt wel dat de markt onrustig is. Dit is toch wel enigszins zorgwekkend. Laten we hopen dat we het coronavirus snel achter ons kunnen laten en dat we als ERBA groep samen met de hele sector weer snel verder kunnen bouwen.’

‘Het was een indrukwekkend tafereel op industrieterrein ‘Nijverkamp’, bij het pand van Erba’, laat directeur-eigenaar Erwin van Soest weten. Daar werd de nieuwe plaatlaser geleverd. Daarmee ontving ERBA het eerste exemplaar van Amada in de Benelux.

Omdat de plaatlaser, van vijftien ton, op de eerste verdieping bij ERBA moest komen te staan, was er veel voorbereiding nodig om de levering van de machine in goede banen te leiden. Het dak werd gelift en de laser werd zo’n vijftig meter over het gebouw getild met een grote kraanwagen.

Innovatie en groei

Van Soest legt uit: ‘We innoveren veel, want ons bedrijf groeit hard. Vorig jaar hebben we ons dienstenpakket al uitgebreid. Toen zijn er twee hightech 3D buislasersnijders geleverd. Daarmee laseren we buizen en profielen. Om aan de vraag voor plaatlaserwerk te kunnen blijven voldoen, hebben wij onlangs deze plaatlaser besteld. Met dit nieuwste model kunnen we meer snijden, met de helft van het energieverbruik van de huidige laser. Daarmee geven we, naast de achthonderd zonnepanelen die al op ons dak liggen, nog meer invulling aan het verduurzamen van ons bedrijf. Het is niet de eerste keer dat we op deze manier een laser geleverd krijgen. Maar toch blijft het iedere keer weer spannend.’

Op zoek naar personeel

De levering van de plaatlaser is onderdeel van het groeitraject dat ERBA heeft ingezet. Op dit moment wordt het pand verbouwd om meer productieruimte en kantoren te creëren. Van Soest: ‘ERBA zit midden in een professionaliseringsslag. We groeien en daar horen meer ruimte en meer medewerkers bij. We willen al onze klanten zo goed mogelijk faciliteren. Daarom blijven we investeren in de nieuwste technieken. Zo houden we ons bedrijf ook interessant voor onze huidige medewerkers. En hopelijk ook voor onze nieuwe, want we zijn altijd op zoek naar enthousiast personeel. Niet alleen intern professionaliseren we, maar ook extern. Daarom hebben wij een nieuwe huisstijl ontwikkeld, deze zullen we binnenkort samen met onze nieuwe website lanceren. We laten zien wat we kunnen, zonder onze no nonsens mentaliteit te verliezen. De klant staat altijd voorop en we doen er alles aan om hen optimaal te blijven bedienen.’

Geautomatiseerd magazijn

ERBA is veertien jaar geleden opgericht en startte het plaatwerkbedrijf met vijf medewerkers. Nu telt het bedrijf 70 fte’s. Naast het bedrijf in Veenendaal heeft ERBA een vestiging in Rotterdam onder de naam Euro Equipment. Hier werken vijftien medewerkers en beschikt het bedrijf over twee lasersnijders en een volledig geautomatiseerd voorraadmagazijn. Dit magazijn beschikt over meer dan 350 posities en kan naast nieuwe platen ook deels gesneden (rest)platen volledig automatisch verwerken en hergebruiken.

In Veenendaal staat een uniek concept; een 12 meter hoog magazijn met 741 palletposities waar de vier plaatlasers op de eerste verdieping aan gekoppeld zijn. En ook hier is er de mogelijkheid om volledig geautomatiseerd, deels eerder gesneden platen, te verwerken. Binnen de groep beschikt ERBA momenteel over twaalf kantbanken om de gesneden delen verder te verwerken.

Sociaal ondernemen

In 2017 is in Veenendaal BVS Sociaal Metaal opgericht, een professioneel metaalbewerkingsbedrijf met diverse CNC-machines en lasplekken. Ook daar worden kwalitatief hoogwaardige metaalproducten gemaakt. Met als enige verschil dat hier mensen werken die een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben. BVS biedt mensen een beschermde werkomgeving waar zij met passie hun werk uitoefenen.

‘Met hulp van een meewerkend begeleider maken ze al jarenlang kwalitatief hoogwaardige metaalproducten. Eerder deden zij dat onder de vlag van IW4, sinds kort doen ze dat onder de vlag van BVS Sociaal Metaal, waarbij we een enorme professionaliseringsslag gemaakt hebben. Het belangrijkste is echter, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot vakmannen in de metaalsector’, aldus Van Soest.