‘Schroot geen jota meer waard’

De prijzen van schroot bereikten de afgelopen maand een ‘all time’ dieptepunt. Nog nooit, sinds juli 2004, sinds Vraag en Aanbod de schrootprijzen structureel bijhoudt, zijn de prijzen van zowel ferro als non-ferro schroot zo laag geweest. De laatst gehouden Vraag en aanbod-enquête toont dat aan. Kort staal is eind oktober gezakt naar 5 cent terwijl dat een maand daarvoor nog ruim 14 cent was.

Een goede indruk geeft onderstaande tabel met een samengevat historisch overzicht van de schrootprijzen sinds juli 2004.

schroot

Secundaire grondstoffen
De overkoepelende branche-organisaties voor de oudpapierbranche en metaalrecycling, FNOI en MRF, waarschuwden eind oktober al gezamenlijk voor sterke verlagingen van de prijzen van secundaire grondstoffen, als onder meer oudpapier, schroot en non-ferro metalen. ‘Nu de financiële crisis de echte economie steeds meer begint te raken, is ook de recyclingmarkt sterk onder druk komen te staan,’ meldt de Metaal Recycling Federatie (MRF) op zijn site.

In het eerste kwartaal van 2008 was de vraag naar (secundaire) grondstoffen nog hoog, zowel vanuit Europa als ook in het Verre Oosten. Door het afzwakken van de vraag naar consumentengoederen is vanaf het tweede kwartaal de vraag naar grondstoffen gedaald. In oktober kreeg de mondiale economie echt een zware klap als gevolg van een collectieve paniekreactie op de ontwikkelingen op de financiële markten.

Oudpapier, kunststof, schroot en non-ferro metalen zijn belangrijke (secundaire) grondstoffen voor de productie van nieuw papier, kunststoffen en metalen . In 2007 werd vanuit de Rotterdamse havens ruim 2 miljoen ton oudpapier, zo’n 2 miljoen ton schroot en non-ferro metalen, alsook 50.000 ton kunststof richting het Verre Oosten – en met name China – verscheept. Die export is in de afgelopen weken vrijwel stil gevallen. De prijzen van (secundaire) grond-stoffen als oudpapier, metalen en kunststoffen zijn hierdoor over de gehele linie scherp gedaald. Het einde van de prijsdalingen is nog niet in zicht.

In de FNOI zijn 90 leden-bedrijven en 15 geassocieerde leden verenigd. Zij zijn actief met het inzamelen, het bewerken en het vermarkten van oudpapier en karton. In 2007 is in Nederland 2,7 miljoen ton oudpapier ingezameld voor recycling. De omzet bedroeg ongeveer € 400 miljoen. In de oudpapierbranche zijn 1.500 personen werkzaam.

In de MRF zijn 155 leden-bedrijven en ruim 20 geassocieerde leden verenigd. Zij zijn actief met het inzamelen, het bewerken en het vermarkten van schroot en non-ferro metalen. In de branche wordt jaarlijks naar schatting € 1 miljard omgezet. Daartoe zijn 2.000 directe en 4.000 indirecte werknemers in de branche werkzaam.