Schade asbestgrit loopt op tot ruim 200 miljoen voor de betrokken bedrijven

‘De schade door het met asbest vervuilde straalgrit van Eurogrit bedraagt voor onze lidbedrijven nu al zo’n 200 miljoen euro. En dat loopt per dag op’, zegt Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL, die onder andere de belangen behartigt van een vijftigtal straal- en conserveringsbedrijven.

We zullen, als de totale schade bekend is, collectief een schadeclaim indienen bij Eurogrit, het bedrijf dat begin oktober werd geconfronteerd met asbestvervuild straalgrit. De schade loopt per dag op omdat opdrachtgevers van onze leden met schadeclaims komen omdat het straalwerk stil ligt, onder andere omdat de omgeving moet worden schoongemaakt. Elke dag dat dat werk stil ligt kost geld. Toen dit bekend werd, hebben onze leden direct al Eurogrit schriftelijk aansprakelijk gesteld voor de directe schade en de vervolgschade.’ Spruijt noemt als voorbeeld van een vervolgschade het stralen en conserveren van olietanks. Elke dag dat het werk stil ligt, kan deze olietank niet worden ingezet waarvoor hij is gemaakt, de opslag van olie. ‘Ook daarvoor komen nog steeds claims binnen.’


Het met asbest vervuilde straalmiddel werd geleverd door Eurogrit, onderdeel van de Belgische multinational Sibelco aan zo’n 150 bedrijven. Daaruit zou je kunnen concluderen dat de schade een veelvoud van de door Spruijt geschatte 200 miljoen euro zou kunnen zijn.


Het gaat om wit asbest, afkomstig uit Oekraïne. Eurogrit levert het met asbest vervuilde grit al zeker sinds mei 2015. Door het asbestschandaal hebben de onderhoudsbedrijven 2.200 medewerkers naar huis moeten sturen, maar de ondernemingen moeten de salarissen wel blijven doorbetalen.

Onder meer Damen Shipyards, Shell Pernis, het gemeentelijke Afval Energie Bedrijf in Amsterdam en Tata Steel in IJmuiden maakten gebruik van het straalmiddel van Eurogrit. Tijdens recente onderzoeks- en saneringswerkzaamheden bij Tata Steel zijn ook monsters genomen van locaties waar oude gritvoorraden hebben gelegen. Daarbij zijn asbestresten aangetroffen, aldus Tata Steel.

Sanering

Naar aanleiding van onderzoek van TNO maakte Inspectie SZW eind oktober bekend dat het gebruikte Eurogrit mag worden gesaneerd onder de laagste risicoklasse 1. Daarvoor al had OnderhoudNL de onderzoeksresultaten van circa 1.000 monsters bij haar leden gepubliceerd die aangeven dat de hoeveelheid aanwezig asbest ‘te verwaarlozen’ is. ‘We zijn blij dat er een eind is gekomen aan de onduidelijkheid voor de metaalconserveringsbedrijven en haar opdrachtgevers’, zegt Spruijt. ‘Alhoewel de Eurogrit-zaak nog lang niet over is, kunnen de bedrijven nu weer zelf de regie in handen nemen om zo snel mogelijk weer productie te kunnen draaien.’

Alternatieven

Eurogrit heeft inmiddels alternatieven voor het straalgrit. Dit schone straalgrit komt nu uit Antwerpen en Hamburg. Om het gat te vullen wat het vervuilde straalgrit heeft aangericht, heeft Eurogrit de productie in Antwerpen en Hamburg opgeschaald.

Stralen van metalen delen in een straalhal. De echte problemen met Eurogrit ontstaan als er buiten wordt gestraald zoals bij Tata Steel en aan de Willemsbrug.